Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Boende styr energin

Publicerad: 16 augusti 2011, 07:12

Eon testar ny teknik för styrning av bostadens el- och värmeanvändning.


I Västra hamnen i Malmö börjar i dagarna Eon att bygga åtta etagelägenheter där de boende får unika möjligheter att styra sin energianvändning och sina koldioxidutsläpp, hävdar energibolaget. Bland annat anpassar sig värmesystemen efter husägarnas vanor och önskemål.

Temperaturen i varje enskilt rum styrs efter om man är på jobbet, bortrest eller sover. Systemen anpassar sig till om fönstret är öppet samt priset på energi. Även användningen av tvättmaskin, diskmaskin samt laddning av elbil kan styras efter elpriset.

De boende ska själva kunna göra alla inställningar via en surfplatta. Husen får egen produktion av energi via solceller, solfångare och vindkraftverk. Livscykelanalyser har gjorts av alla material som används till husbygget.

En ny Sifoundersökning som Eon låtit göra bekräftar orsaken till satsningen. Undersökningen visar att åtta av tio svenskar vill bidra till ett hållbart samhälle med minskade koldioxidutsläpp. Sju av tio är även beredda att minska sin egen bekvämlighet för att spara energi. Men samtidigt upplever sex av tio personer att de har liten möjlighet att påverka sina koldioxidutsläpp.

Bostäderna är klara för inflyttning sommaren 2012.

Niclas Köhler - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.