Hållbarhet
Boklok vill sprida demensboenden
Publicerad: 9 november 2017, 05:00
Bokloks koncept handlar om helt vanliga boenden som lätt kan anpassas för demenssjuka.
Foto: Johanna Åfreds
Bokloks senaste idé är att bygga för en åldrande befolkning. Tillsammans med Silviahemmet har de utvecklat Silviabo. Nu försöker de slå sig in med konceptet i landets kommuner.
Inte långt från Drottningholms slott utanför Stockholm finns två prototyphus som utvecklats av Stiftelsen Silviahemmet och Boklok. De invigdes av drottningen i maj i år och fungerar för tillfället som visningshus.
– Detta är inte ett vårdboende. Det är alldeles vanliga bostäder som är byggda så att de snabbt kan anpassas om en person i hushållet drabbas av demenssjukdom. Tanken är alltså inte att en demenssjuk person ska kunna bo här helt själv, påpekar Bokloks marknadschef Jerrie Kristiansson.
Historien ska ha börjat med att Ingvar Kamprad och Drottning Silvia möttes år 2015 på Silviahemmet som ligger precis intill de två visningshusen. Mötet mynnade ut i idén om att utveckla bostäder för dementa och en pengagåva från Ikeagrundaren för att komma vidare. Eftersom Ikea och Skanska tillsammans äger Boklok var valet av leverantör given.
Jerrie Kristensson och Sacha Pardon jobbar med Bokloks äldreboendekoncept.
Foto: Johanna Åfreds
– Tankar på att bygga välanpassade bostäder för seniorer med behov var inte ny för oss. Men det vi hade saknat var en kompetent partner, säger Jerrie Kristiansson.
Expertisen på Silviahemmet bistod med sina kunskaper och en lista med 50 viktiga punkter att tänka på arbetades fram.
– Men vi är nog uppe i 75 punkter nu. Det är mycket som ska vägas in och Silviahemmet har lärt oss massor, säger Jerrie Kristiansson.
Förutom grundläggande saker som inga trösklar, hiss, ingång till badrummet både från hall och sovrum och lysande strömbrytare för den som går upp i mörker innehåller husen som saluförs med namnet Silviabo även lösningar som är helt riktade mot demenssjuka. I det ena huset är entrén gul och i grannhuset rött. Utanför finns gula respektive röda bänkar. Det är signalfärger som är lätta att komma ihåg. Det finns dubbla golvbrunnar i badrummen, ifall att någon skulle glömma att slå av kranen. Badrumsgolvet ska inte vara svart, då det kan uppfattas som en bottenlös brunn. Badrumsspegeln går att förse enkelt med en frostad yta eftersom många demenssjuka blir rädda då de inte känner igen sin egen spegelbild. Larm och spärr går att installera så att ingen smiter ut genom altandörren.
– Vi upplever ett väldigt intresse för den här typen av bostäder när vi är ute och pratar med kommuner. De känner att de inte kan lösa de ökande behoven inom det befintliga beståndet och det är oerhört dyrt att göra bostadsanpassningar i äldre lägenheter, säger Jerrie Kristiansson.
Investeringsstöd kan avgöra
Boklok räknar just nu för fullt på hur de ska få ekonomin att gå ihop för Silviabo, berättar han. Grundidén inom företaget är att enbart bygga för medianinkomster. Investeringsstödet som nu finns för bostäder för äldre tror Boklok kan komma att spela en avgörande roll.
– Hushåll med två nyblivna pensionärer har oftast inga problem att ha råd med detta boende. Den riktigt tuffa situationen blir för ensamstående med enbart garantipension och bostadstillägg.
Husen kommer att säljas som bostadsrätter eller hyresrätter som mest troligt kommer att ingå i kommunernas allmännytta. Ett trettiotal lägenheter behövs för att komma upp i normal projektvolym.
– Det får inte bli för stora seniorområden som blir till isolerade öar, säger Jerrie Kristiansson.
Det finns sex ordinarie lägenheter och två visningslägenheter i de två pilothusen. Projektet är överlämnat till Silviahemmet som snart kommer erbjuda vårdtagare ur sin dagverksamhet att flytta in. Silviahemmet och Boklok kommer därefter att göra olika utvärderingar av hur boendet fungerar.
– Vi ska inte skynda iväg innan vi dragit slutsatser av piloten. Samtidigt hoppas vi kunna påbörja vårt första bostadsområde nästa år och att det skulle kunna bli inflyttning 2019, säger Jerrie Kristiansson.
Eftersom Boklok finns med som utvald leverantör i Sveriges Kommuner och Landstings ramupphandling av samma byggsystem tror han att på en relativt smidig väg fram till avtal med kommunerna. Jerrie Kristiansson kan heller inte identifiera några riktiga konkurrenter.
– De seniorboenden som har byggts hittills i landet har krävt en helt annan ekonomi av de boende för att de ska ha råd. Det finns inte heller någon vad jag vet som har anpassat bostäderna på djupet som vi har gjort, utan det har mest byggts för äldre utan större vårdbehov.