Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Bomässan i Vasa i Finland byggs för fullt

Publicerad: 29 maj 2008, 08:34

I stadsdelen Sunnanvik i Vasa i Finland är byggaktiviteten i full gång inför nästa års bomässa.I veckan nådde första huset på området takhöjd. Huvudtemat för mässan är havsnära boende nära stadscentrum, samt hur det ska ske socialt och ekologiskt hållbart. Bomässan arrangeras från den 11 juli till och med 10 augusti.


Stadsdelen Sunnanvik byggdes på 1960- 1970-talet och ett syfte med mässan är att ge hela stadsdelen en ansiktslyftning. Mässområdet vid stranden men ändå nära centrum har hittills varit obebyggt.

Området har dock tappat sin livskraft med åren. Invånarantalet har sjunkit från 1970-talets 4 000 invånare till 2 500 invånare. Service så som skola, daghem och köpcentrum är därför hotade.

I näromgivningen finns många möjligheter för motion, t ex ishallen och motionsleder. Möjligheterna till motion ökar tack vare det riksomfattande närmotionsprojektet.

Det är tänkt att bostadsmässan ska bidra till att hela Sunnanvik piggas upp och att populariteten som bostadsområde ökar. Ca 200 bostäder byggs på mässområdet, vilket betyder hem för till och med 500 nya Sunnanvikbor.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.