Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag11.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Botniabanans miljödom försenas

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Miljödomstolen i Umeå skjuter upp sitt beslut om Botniabanans passage genom det känsliga Natura 2000-området i Umeälvens delta en månad. Domen skulle ha meddelats i morgon, fredagen den 22 april, men nu får projektledningen vänta till den 24 maj innan de får besked.

- Det här innebär att det blir en försening i motsvarande grad i planarbetet men det får man acceptera. Om domstolen behöver mer tid för att skriva ett bra beslut får det ta mer tid, säger Banverkets projektchef Anders Kers.

Miljödomen gäller fyra olika ärenden; förutom passagen genom deltat även tillstånd för en bro över Umeälven, en mindre bro över en ägoväg och några avvattningsärenden. Det är emellertid Natura 2000-området som är den infekterade frågan. Botniabanan ska dras in mot Umeå från sydost och måste då passera genom ett känsligt fågelområde. Tonläget mellan Banverket och Västerbottens ornitologiska förening har periodvis varit mycket irriterat, med anklagelser om förvanskning av fakta.

Miljöprövningen har som en konsekvens av detta blivit utdragen för den sista etappen in mot Umeå. Anders Kers vill dock inte uttala sig om detta kommer att försena projektets färdigställande.

- Det beror ju på hur mycket man kan forcera bygget. Det som är sagt är att banan ska vara tagen i drift i sin helhet 2010 och det gäller fortfarande, men all tid vi förlorar gör att det blir tajtare i produktionen.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.