Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag05.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Boverket föreslår effektivare energi

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV MARIANNE SILÉN

Boverket lämnar i en ny rapport en rad förslag för att minska miljöbelastningen från energianvändningen i byggnader. Bl a föreslås att kommande bostadshus ska system för individuell mätning av värme och varmvatten.
Rapporten Piska eller morot-utredning om energieffektivisering i byggnader, har tagits fram på uppdrag av regeringen. Bakgrunden är att bebyggelsen svarar för närmare 40 procent av den totala energianvändningen i Sverige. Och ett av riksdagens uppsatta miljökvalitetsmål är att energianvändningen i bostäder och lokaler minskar och är lägre 2010 än 1995.
I rapporten föreslås flera ändringar i bygglagstiftningen. Ett exempel är att man måste göra en bygganmälan när man tilläggsisolerar fasaden.
Boverket föreslår också att nya hus ska system för individuell mätning av värme och varmvatten.
- Det är ett viktigt verktyg för varje boende att få insikt om den totala energianvändningen i hushållet, säger Yvonne Svensson, projektledare på Boverket.
Därför vill vi införa ett stöd, vid nybyggande, som leder till en minskad energianvändning jämfört med miniminivån för energihushållning i byggreglerna.
Några ekonomiska stöd till enskilda energieffektiviserande åtgärder föreslås dock inte.
Rapporten kan läsas på Boverkets webbplats www.boverket.se

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.