Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Boverket ger stöd till LCA-projekt

Publicerad: 2 maj 2019, 10:40

Projektet ska leda till att livscykelanalysens slutsatser levereras innan viktiga designbeslut har fattats.

Foto: Mattias de Frumerie

Boverket har beslutat att stödja Belatchew Arkitekters projekt "LCA och kostnadskontroll i designfasen" med 1 575 000 kronor. Belatchew Arkitekter hoppas att deras verktyg ska göra det lättare för arkitekter att göra val som leder till miljövänligare byggande, utan att behöva ta hjälp av specialiserade LCA-konsulter.


Belatchew Arkitekter konstaterar att de existerande metoderna som används vid livscykelanalys, LCA, av byggnader är tids- och resurskrävande, vilket gör det svårt för arkitekter att använda dem utan att vara LCA-experter. Därför överlämnas dessa uppgifter till specialiserade konsulter. Risken med det är att livscykelanalysens slutsatser levereras först efter att viktiga designbeslut har fattats.

Eftersom Belatchew Arkitekter anser att det är viktigt att integrera verktyg som ger arkitekter möjligheter att fatta val som leder till mer miljövänliga byggnader syftar projektet "LCA och kostnadskontroll i designfasen" – med stöd av Boverket – till att utveckla ett verktyg som:

Undviker upprepad manuell datainmatning. Eftersom LCA-beräkningen utvecklas i BIM-mjukvaran själv uppdateras alla ändringar i BIM-modellen automatiskt i livscykelanalysen.

Jämföra olika materialalternativ i realtid, vilket hjälper användaren att fatta beslut medan förändringar testas i modellen.

Utvärdera hela byggnadens livscykel genom olika miljö- och ekonomiska indikatorer. Detta ger en mer noggrann analys av byggnadens hållbarhet redan i ett tidigt konstruktionsskede.

Dessutom syftar projektet till att skapa och sprida kunskap om LCA i designfasen. Ett delprojekt är en blogg med tillhörande nyhetsbrev som ska fungera som ett kommunikationsverktyg. Inom ramen för projektet kommer även ett antal workshops och konferenser genomföras.

- Vi är glada över att Boverket tror på vår innovativa verksamhet inom ramen för Belatchew Labs, och ger oss möjligheten att bidra till utveckling av nästa generations BIM-verktyg, så att vi i förlängningen kan bidra till ett mer hållbart byggande, säger Rahel Belatchew, VD och Chefsarkitekt, Belatchew Arkitekter.

Stödet från Boverket är beviljat enligt förordningen om stöd för innovativt och hållbart byggande av bostäder (2018:199).

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.