Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Boverket har presenterat NNE-kraven

Publicerad: 12 januari 2017, 12:57

I Boverkets förslag till nya BBR utvidgas användning av förnybar energi på platsen att utöver sol även omfatta vind, vatten och mark.

Foto: Elin Bennewitz

Boverket har presenterat sitt förslag till förändringar i BBR med anledning av EU:s krav på nära nollenergibyggnader, NNE-byggnader. Förändringen ska genomföras i två steg. Redan den 1 april i år ska nya BBR med bland annat primärenergifaktorer börja gälla. Den 1 januari 2021 kommer sedan en skärpning av energikraven.


Den svenska implementeringen av NNE-kraven har varit en långdragen historia. Men sedan regeringen fattade beslut om en förändring av Plan- och byggförordningen, PBF, i december 2016 har det gått undan.

I dag den 12 januari presenterade Boverket sitt utkast till de förändringar som krävs i BBR för att anpassa regelverket till NNE-kraven. Förslaget kommer ut på formell remiss nästa vecka, i samband med det presenterar Boverket också en konsekvensanalys av de föreslagna ändringarna.

– Det är ingen överdrift att säga att det är bråttom att få reglerna på plats, därför införs de i två steg, säger Sofia Wellander, projektledare och arkitekt på Boverket, och en av dem som arbetat fram förslaget.

Boverket hoppas att det första steget i förändringen ska träda i kraft redan den 1 april 2017, samtidigt som regeringsbeslutet om förändringen av PBF träder i kraft. Det innebär att remisstiden för förändringen av BBR blir väldigt kort. Redan den 24 februari ska remissvaren vara hos Boverket.

– Det är väldigt tight. Vi har en tumregel på 3 månader för remissvar men vi hoppas att ni som ska svara har förståelse, säger Sofia Wellander.

Den stora förändringen som Boverket föreslår är att införa primärenergifaktorer, en för el på 2,5 och en för övriga energislag på 1,0. Primärenergifaktorerna används för att beräkna ett primärenergital som i de nya reglerna ersätter dagens specifika energianvändning.

För att göra övergången till nya BBR så smidig som möjligt har Boverket räknat om dagens specifika energianvändning till primärenergital. Bestämmelserna som ska börja gälla den 1 april innebär inte någon egentlig skärpning jämfört med dagens nivåer, det är endast ett nytt sätt att mäta och beräkna energianvändningen. Skärpningen kommer i stället den 1 januari 2021. Skräpningen av energianvändningen som genomförs då är cirka 10-35 procent jämfört med dagens krav, beroende på byggnadstyp.

Förslag till förändringar av BBR i korthet

■ Primärenergital ersätter specifik energianvändning.
■ Geografiska justeringsfaktorer ersätter klimatzonerna.
■ Kategorin elvärmda byggnader försvinner.
■ Användning av förnybar energi på platsen utvidgas att utöver sol även omfatta vind, vatten och mark.
■ De alternativa energikraven för byggnader mindre än 100 kvadratmeter i BBR avsnitt 9:4 tas bort.

En detaljerad beskrivning av förändringarna finns att läsa hos Boverket.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.