onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Boverket utreder energiklassningssystemet för byggnader

Publicerad: 9 maj 2023, 08:53

Boverket har fått i uppdrag av regeringen att utreda energiklassningssystemet för byggnader.

Foto: Pressfoto

Boverket har fått i uppdrag att utreda hur energiklassningssystemet för byggnader ska bidra till likvärdiga konkurrensvillkor. Det skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

SvepetBoverketEbba Busch ThorAndreas Carlsonbyggarbetebyggbranschenbyggjobbbyggtekniknybyggnationenergieffektivisering

R


Just nu pågår förhandlingar på EU-nivå om energieffektiviseringskrav för nya och befintliga byggnader. Beroende på slutresultatet av förhandlingarna kan dessa leda fram till att Sverige får högre energieffektiviseringskrav än andra länder i EU.

Det här vill regeringen undvika genom att ge Boverket i uppdrag att att se över energiklassningssystemet i syfte att Sverige ska få en energiklassning som ger likvärdiga konkurrensvillkor jämfört med andra EU-länder. Boverket ska undersöka om det behövs ändringar i det nuvarande systemet och även införa dessa vid behov.

Läs också: Ändrad EU-plan: Extra miljarder kan gå till bygg- och anläggningssektorn i Sverige

– Genom uppdraget till Boverket förbereder regeringen i god tid genomförandet av direktivet så att vi får en likvärdig spelplan inom EU vad gäller energieffektiviseringskrav på våra byggnader. Renovering och energieffektivisering behöver ske på ett kostnadseffektivt sätt så att boende inte drabbas av orimliga kostnadsökningar, kommenterar energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

Som en del i analysen av det befintliga systemet för energiklassning i Sverige ska Boverket titta på samhällsekonomiska för- och nackdelar med en eventuell ändring av energiklassningen, till exempel sociala, miljömässiga och ekonomiska konsekvenser, samt konsekvenser för offentliga och privata aktörer.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev