måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Branschen träffar EU-toppar: ”Intresset för att bygga i trä ökar”

Publicerad: 23 november 2022, 10:24

Lena Hök, ansvarig för Skanskakoncernens innovations- och hållbarhetsarbete. Foto: Skanska

Lena Hök är ansvarig för Skanskakoncernens innovations- och hållbarhetsarbete, som på torsdag möter både Ebba Busch och EU:s miljökommissionär i Helsingfors. ”Intresset för att bygga i trä ökar på våra marknader, inte minst i USA”, säger hon.

Ämnen i artikeln:

SvepetSkanskaEbba Busch ThorBuilding Sustainabilityhållbart byggandebyggarbetebyggbranschenbyggjobbbyggtekniknybyggnation


Vad är det ni ska diskutera på konferensen Into the Woods?

– Det är ett möte på hög nivå där politiker, akademi och näringsliv möts för att diskutera lösningar inom hållbart byggande, inklusive träbyggnation. Jag kommer att delta i en panel tillsammans med bland annat Virginijus Sinkevicius som är EU:s miljökommissionär.

Varför är just du inbjuden tror du?

– Skanska är en stor internationell aktör och kan både vidareförmedla internationella perspektiv och är med och driver förändring. Vi har byggt mycket i trä, exempel på det är 15 000 hem inom Boklok. Intresset för att bygga i trä ökar på våra marknader, inte minst i USA.

Läs även: Skanska brädar NCC i miljardupphandling

Har du något som du skulle vilja ta upp med miljökommissionären?

– Att det är viktigt att näringslivet får tydliga direktiv och därtill lika viktigt att man gynnar klimatsmarta och hållbara lösningar. Jag vill veta hur man från EU ser på byggnader ur ett livscykelperspektiv och när det blir aktuellt med krav på att även hållbarhet ska vägas in tillsammans med pris och kvalitet i samtliga offentliga upphandlingar.

Även energi- och näringsminister Ebba Busch kommer att vara på plats. Vad skulle du vilja ta upp med henne?

– Hur energifrågan ska lösas på kort och lång sikt och hur omställningen till helt och hållet fossilfria lösningar ska gå till, så att förnyelsebar energi finns tillgänglig i de mängder som krävs när nu Skanska och andra industriaktörer ställer om för att elektrifiera tunga maskiner och fordon. Jag är även intresserad av omorganiseringen av departementen, där det ska bli intressant att se om det blir en möjlighet för näringslivet att skala innovationer inom hållbarhet på ett nytt sätt.

Läs även: Lista: Drar in 22 miljoner – så mycket tjänar bygg-vd:arna

Sverige och EU har olika syn på hur svenskt skogsbruk ska bedrivas. Hur ser du på det och hur kommer tillgången på trä att se ut framöver i Sverige?

– Det är bra att expertis från Sverige och Finland möter representation från EU-nivå för att diskutera hur skogen i våra länder kan tas tillvara på ett hållbart sätt. Skogens produkter behövs för att vi ska kunna säkerställa hållbart byggande. Om trä används i en byggnad fungerar den som en kolsänka.

Andra svenskar på plats på scen på Into the Woods:

Tomas Alsmarker, Svenskt Trä
Holger Wallbaum, Chalmers
Helena Bjarnegård, riksarkitekt
Tomas Sandell, Sandell Sandberg Arkitekter

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev