Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag06.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Brittiska byggare på ekojakt

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

Förra veckan besökte 16 toppchefer från de största brittiska bostadsföretagen Hammarby Sjöstad. Uppgift? Att kolla upp hur svenskar har löst miljöproblematiken i ett stort nytt exploateringsområde. De gillade vad de såg, framför allt hur staden hanterat modern och hållbar miljöteknik.


Stewart Baseley är vd för Home Builders Federation, branschorganisationen för de brittiska bostadsbyggarna. För något år sedan besökte han Bo01-området i Malmö. Han blev imponerad över hantering miljömålen och hur projektet som helhet planerades och styrdes.
-Den brittiska regeringen har satt ribban högt. De nya riktlinjerna, Code for Sustainable Homes, satte målet att alla nybyggda bostäder ska vara koldioxidneutrala år 2006. Det vill säga energieffektiva byggnader med förnybara energisystem. Det är tufft, säger Stewart Baseley.
-Vi behöver hitta förebilder och inspiration. Efter det första besök i Malmö fick jag en aha-upplevelse och bestämde jag mig för att ta tag i frågan. Vi arrangerade ett studiebesök till  med ett dussin av de största brittiska bostadsbolagen och den här gången var det dags för Hammarby Sjöstad. Det är lärorikt. Det här sättet att styra ett stort stadsbyggnadsprojekt är mycket ovanligt i Storbritannien, säger Stewart Baseley.
Den brittiska byggbranschen är volymmässigt ungefär sex gånger större än den svenska. På bostadssidan produceras för närvarande ungefär 120 000 bostäder per år. Och pilen pekar starkt uppåt. I sydöstra England, i och kring London, räknar man med att det kommer att byggas 450 000 nya bostäder inom de närmaste 25 åren. Bara i Londons Thames Gateway ska det byggas 160 000 nya bostäder fram till 2016.
-Jag kan mycket väl tänka mig att det kommer att finnas en expansiv marknad i Storbritannien för olika typer av skandinavisk kompetens, framför allt på miljöområdet, säger Stewart Baseley.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.