Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Bygg- och fastighetssektorns energianvändning överskattad

Publicerad: 22 oktober 2010, 07:30

Sektorn står för 30 procent av Sveriges energianvändning. Inte 40 procent.

Ämnen i artikeln:

hållbart byggande

Bygg- och fastighetssektorn står inte för ungefär 40 procent av Sveriges totala energianvändning. Siffran används flitigt när företrädare för branschen diskuterar energisnålt byggande och klimatfrågan.

En snabb internetsökning visar att siffran 40 även finns på hemsidor från bland annat JM, Sveriges Byggindustrier, Riksbyggen, Miljöstyrningsrådet och forskningsinstitutet SP.

Men summan är fel, enligt beräkningar som Energimyndigheten har gjort åt tidningen Byggindustrin.

Sektorns energianvändning är snarare knappt 31 procent av Sveriges totala, enligt siffror från Linn Stengård på Energimyndighetens analysavdelning. Boverket bekräftar beräkningen.

– Energianvändningen för bygg och fastighetssektorn är ungefär 30 procent. 40 har den kanske aldrig varit i Sverige, säger Björn Mattsson, handläggare på avdelningen för bygg och förvaltning på myndigheten.

Enligt honom är det på EU-nivå som sektorn använder 40 procent av energin. Siffran har sedan slentrianmässigt börjat användas även för Sverige.

Även en rapport från Kungliga tekniska högskolan bekräftar siffran. Ungefär 28 procent går till bygg och fastigheter, enligt rapporten Bygg- och fastighetssektorns miljöpåverkan, som KTH lämnade över till Boverket i juni 2009.

Att hushållsel i bostadshus och verksamhetsel i kontor och andra lokaler inte räknas med i KTH-rapporten kan förklara varför siffran är ett par procentenheter lägre.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev