Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Bygg bättre än väntat på att sortera avfall

Publicerad: 5 mars 2015, 06:54

Sveriges nationella avfallsplan slår fast att minst 70 procent av byggavfallet ska återvinnas till 2020. Nu visar en ny rapport från Naturvårdsverket att målet kanske redan har nåtts, nästan fem år före tidplanen.


Ämnen i artikeln:

återvinningbyggavfallbyggavfallnaturvårdsverket

Tidigare mätningar har visat på en återvinningsgrad på cirka 50 procent för byggavfall. Men enligt den nya rapporten har de mätningarna missat delar av avfallsflödena från byggsektorn, bland annat stora mängder asfalt.

Rapporten uppskattar att den totala mängden avfall som uppkommer vid byggande och rivning är cirka 2,2 miljoner ton per år. Av det är cirka 0,9 miljoner ton asfalt som tidigare inte inkluderats i uppföljningen av avfallsmålet. Orsaken är att asfalten härrör från Trafikverkets verksamhet och att de inte rapporter den som avfall eftersom den går direkt till asfaltverk för återvinning.

Ett annat avfallsflöde som tidigare mätningar missat är det som kommer till avfallsanläggningar som inte kräver tillstånd enligt miljöbalken.

Om de två nya flöden som rapporten pekar ut kan tillgodoräknas mot avfallsmålet är det sannolikt att målet på 70 procent återvinning redan kan vara uppnått. Men för att säkerställa det krävs ytterligare studier enligt rapportförfattarna.

Vill du läsa hela rapporten?

Här kan du ladda ner rapporten från Naturvårdsverket i sin helhet.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.