Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Byggandet större klimatbov än byggnader

Publicerad: 10 november 2010, 14:59

Byggande släpper ut fyra gånger mer koldioxid än uppvärmningen av Sveriges alla hus.


Byggande är en större miljöbelastning än vad branschen hittills trott. Byggande släpper ut fyra gånger så mycket klimatpåverkande koldioxid som uppvärmning och drift av landets samtliga hus.

Varje år ökar byggandet Sveriges bestånd av bostäder och lokaler med runt en halv procent. Trots den blygsamma ökningen genererar det 16 procent av Sveriges totala utsläpp av klimatgaser. Uppvärmning och drift av landets samtliga fastigheter står för 4 procent.

Det framgår av rapporten Bygg- och fastighetssektorns miljöpåverkan från 2009, som Boverket beställt av KTH och Statistiska Centralbyrån, SCB.

– Utsläppen från byggande kan vara ännu större. Det är svårt att beräkna branschens alla transporter, kommenterar Danielle Freilich, miljöexpert på branschorganisationen Sveriges Byggindustrier.

Siffran för byggande omfattar i princip allt som branschen gör i Sverige varje år, byggandet av nya hus, vägar och järnvägar samt underhållet av dem. Eftersom rapporten har ett livscykelperspektiv omfattar den även tillverkning av byggmaterial samt transporterna av dessa.

Tittar man på rapportens siffror för energianvändning är förhållandet omvänt, byggnader drar mer än byggande. Uppvärmning och drift av landets alla hus står för 18 procent av Sveriges totala energianvändning, byggandet för 10 procent.

Förklaringen är att fastigheter visserligen slukar stora mängder energi, men att den till stor del kommer från fjärrvärme och el, som ger låga utsläpp av växthusgaser.

Byggsektorn använder i stället stora mängder fossila bränslen till transporter och arbetsmaskiner. I siffran för utsläpp ingår även tillverkningen av byggmaterial, som cement och stål.

– Tillverkningen av cement står för en stor del av koldioxidutsläppen, säger Susanna Toller, huvudförfattare till rapporten. Hon är doktor i mark- och vattenteknik och fördelar sin arbetstid mellan en forskartjänst på KTH och sitt arbete som miljökonsult på företaget Ecoloop.

Statistik över byggindustrins energianvändning och klimatutsläpp är svår att ta fram. I SCB:s nationella statistik finns siffrorna utspridda på flera olika samhällssektorer. Vanligtvis redovisas tillverkning av byggmaterial till industrisektorn och transporterna av dessa till trafiksektorn.

Eftersom Boverket har ett ansvar att följa miljöutvecklingen inom sin samhällssektor behövde myndigheten en ny metod för att följa bygg- och fastighetssektorns totala miljöpåverkan. Huvudsyftet med beställningen av rapporten var därför att ta fram en sådan metod.

Forskarna utgick från SCB:s nationella miljöräkenskaper. Räkenskaperna bygger på statistik över olika branschers inköp av varor samt varornas miljöpåverkan ur ett livscykelperspektiv, från tillverkning tills produkterna kasseras.

– Det är ett grovt verktyg men visade sig vara en ganska bra metod för att fånga upp energianvändning och utsläpp till luften, säger Susanna Toller.

Rapporten visade även att bygg- och fastighetssektorn står för 27 procent av Sveriges totala mängd avfall och dessutom skapar 40 procent av landets farliga avfall.

KTH och SCB har nu fått i uppdrag av Boverket att ta fram en uppsättning indikatorer, statistiska mått som till exempel energianvändning och utsläpp av växthusgaser. Med dessa kan myndigheten följa bygg- och fastighetssektorns miljöpåverkan från år till år.

Niclas Köhler - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.