Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Byggare dåliga på att fasa ut gifter

Publicerad: 19 November 2008, 08:13

Miljöprojektet Basta ska hjälpa byggbolag att fasa ut farliga ämnen i byggvaror. Men branschen har svårt att gå från ord till handling. Bara 130 av Sveriges 5 000 leverantörer av byggvaror har gått med i projektet.


Projektet Basta är dels en metod som ska hjälpa byggbolag att fasa ut farliga ämnen i byggvaror. Men det är också en webbaserad databas där leverantörerna kan lägga in de byggvaror som garanterat är fria från ämnen som riskerar att skada människors hälsa eller miljön.

Systemet har funnits i snart fem år och lovordas av byggbranschen. Men hittills har bara 130 svenska leverantörer av byggmaterial lagt in produkter i databasen. Och det finns totalt omkring 5 000 leverantörer av byggvaror i Sverige, enligt Svensk Byggtjänst.

– Vid årsskiftet 2009/2010 har antalet leverantörer som gått med i Basta antagligen passerat 200, säger Lars Jarnhammar, vd för bolaget Bastaonline AB.

Bastas databas innehåller idag endast 6 000 av marknadens totalt 40 000 – 50 000 byggvaror. Vill man bygga ett giftfritt hus måste man istället försöka anpassa huskonstruktionen så att den passar de få byggvaror som finns i databasen, berättar Lars Jarnhammar.

– Det kommer att dröja många år innan man kan bygga en hel giftfri byggnad, säger han.

Projektet drog igång 2003 på initiativ av de stora byggbolagen Skanska, Peab, NCC och JM samt branschorganisationen Sveriges Byggindustrier och forskningsinstitut IVL Svenska Miljöinstitutet.

Byggbranschens alla aktörer är rörande överens om att satsningen är viktig och att kriterierna för farliga ämnen är väl formulerade. Men få byggbolag inser att de själva måste agera, enligt Lars Jarnhammar.

– De stora bolagen ställer ambitiösa krav men små och medelstora entreprenörer säger att de ”gör som vår beställare begär”. Och många mindre byggherrar ställer inga krav på att byggvarorna ska finnas med i Basta, säger han.

Sämst är VVS-branschen som har en väldigt defensiv hållning, enligt Lars Jarnhammar. Bäst på att ställa krav på giftfria byggvaror är de stora aktörerna Skanska, NCC, JM, Peab, Malmö stad, Banverket, Vägverket och hamburgerkedjan Max.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.