Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Byggbolag tävlar i att mäta energianvändning

Publicerad: 13 oktober 2010, 12:56

Sveby-programmet ska få bygg- och fastighetsbranschen att räkna och mäta på samma sätt.


Vilket hus det är hålls hemligt. Men det nybyggda stora flerbostadshuset finns i Stockholm och har varit i drift i ett par år. Den 1 oktober får byggnadsingenjörer från ett stort antal konsultföretag och byggentreprenörer tillgång till samma information, som ritningar och uppgifter om husets klimatskärm och ventilationssystem.

En månad senare lämnar de in sina beräkningar av hur mycket energi som borde användas i huset. Facit finns ju, mätare står redan och snurrar i huset. Det företag som kommer närmast de verkliga värdena vinner ära och ett pris vid Energimyndighetens konferens Energitinget under mars 2011.

Det här är Sveby-programmets vision för höstens tävling. Förhoppningen är att den ska ena byggbranschen om hur man beräknar energianvändningen i en byggnad. Och mäter när huset sedan är byggt.

– Vi vill att hela byggbranschen börjar räkna enligt Sveby-programmets handledningar. Man måste komma förbi branschens osäkerhet kring beräkning och verifiering av byggnaders energiprestanda, säger projektledaren Per Levin, som till vardags är konsult och delägare på företaget Projektengagemang.

Sveby är en förkortning för Standardisera och verifiera energiprestanda för byggnader. Programmet drogs igång av branschorganisationen Fastighetsägarna, som vill kunna försäkra sig om att medlemsföretagen får en byggnad som inte drar mer energi än de beställt av en byggentreprenör.

Organisationen Sveriges Byggindustrier hakade på eftersom man ville försäkra sig om att byggentreprenörer inte blir skadeståndsskyldiga om huset de byggt anses dra mer energi än beräknat.

– Varje företag har haft sina egna metoder för hur de beräknar och mäter. Det har blivit tjafs och pajkastning, bland annat om hur stor del av energin som får räknas till brukarna och vilka säkerhetsmarginaler som ska användas. Vissa tycker 10 procent, andra tycker 20, säger Per Levin.

Bakgrunden är det systemskifte som skedde när Boverket släppte sina nya byggregler år 2006. Då började myndigheten ställa funktionskrav på nya byggnaders energianvändning i stället för materialkrav på husens klimatskärm. Hus får sedan dess högst använda ett visst antal kilowattimmar energi per kvadratmeter och år.

I dag ska såväl mätvärden som en energideklaration redovisas för Boverket inom 24 månader efter att bostadshuset eller kontorsbyggnaden tagits i bruk. Kraven är höga på att det ska bli rätt.

– Företag som är både byggherre och byggentreprenör har varit särskilt intresserade av att få ordning på hur man beräknar och mäter, säger Per Levin.

Hittills har Sveby-programmet tagit fram handledningar för energiberäkningar med schablonvärden för bland annat brukarnas användning av tappvarmvatten och el, både för bostäder och för kontor. Samt en ordlista med gemensam terminologi.

Men Sveby-programmet är en pågående process och styrgruppen vill jobba i ständig dialog med branschen. Ett förslag till avtalsmall mellan byggherre och entreprenör är klar men debatteras av parterna. Och under arbetets gång kan handledningarna för energiberäkning och mätning behöva förnyas.

– Vi hoppas på ett stort deltagande i tävlingen. Då kan vi få en uppfattning om hur stor spridningen är inom de olika energiberäkningarna, säger Per Levin.

– Men vi kommer inte att hänga ut dem som räknat mest fel, betonar han.

Läs mer om Sveby och tävlingen på:
http://www.fastighetsagarna.se/web/Sveby.aspx

Vill ena byggbranschen
Sveby är en förkortning för Standardisera och verifiera energiprestanda för byggnader. Programmet drogs i gång av Fastighetsägarna.

Förhoppningen är att Sveby ska ena byggbranschen om hur man beräknar energianvändningen i en byggnad.

Niclas Köhler - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.