Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Byggföretagen investerar i nya betonglösningar

Publicerad: 27 november 2019, 05:16

Bild 1/2  Håkan Wifvesson, vd för Swerock, som investerat i en anläggning för att ta till vara på slagg.

Byggföretagen tar nu egna initiativ för att säkra tillgången till klimatoptimerad betong. Peab investerar i en anläggning för att tillvarata slagg, och både Peab och Skanska har skapat sin egen klimatoptimerade betong.


– Nu har branschen vaknat, det är jättehäftigt! I dag vill många fler prata betong än förut, säger Ludvig Dahlgren, betongexpert på Skanska.

Skanska lanserade sin ”gröna betong” i mars i år. Den tillverkas i Skanska egna betongfabriker, och det man gör med betongen är att minska andelen cementklinker genom byte till masugnsslagg. Fokus har varit på betong för husbyggande, och man har- tagit fram olika materialsammansättningar som fungerar för olika typer av användningsområden.

– Betongen finns för vägg, bjälklag och garage och har 50, 40 respektive 20 procents lägre klimatpåverkan. Vi har velat att det ska vara enkelt att köpa betongen, så vi har tagit hänsyn till olika behov och tagit fram tre kvaliteter. En utsatt utomhusmiljö har ju till exempel en tuffare exponering än en inomhusvägg, berättar Ludvig Dahlgren.

Skanska region betong säljer 70 procent av sin betong externt, men hittills är det främst interna projekt som har använt den gröna betongen.

– Vi har i dag redan fyra projekt som är färdigställda och så har vi ytterligare några projekt som nu är pågående, säger Ludvig Dahlgren.

Kan halvera utsläpp

Peab:s dotterbolag Swerock har också nyligen lanserat sin Eco-betong.

– Vi gör detta för miljön samt för att detta i många fall blir en tekniskt bättre produkt. Bland annat har vi resultat med bättre beständighet och livslängd, säger Håkan Wifvesson, vd för Swerock.

Sedan några år tillbaka blandar Swerock in upp till 20 procent slagg i sin standardbetong, men i Eco-betongen kommer man att blanda in så mycket slagg att man når upp till Svensk Betongs definition av klimatförbättrad betong, beroende på sort. Det går inte att ge en generell siffra på vilken andel slagg man sätter till, men Eco-betongen kan ge upp till 50 procent minskade utsläpp.

Som en del i satsningen investerar Peab i en anläggning som från 2020 ska användas för att tillverka slagg som passar för klimatförbättrad betong. Investeringen på drygt 130 miljoner kronor i den nya fabriken i Oxelösund har fått stöd från Naturvårdsverket genom Klimatklivet.

I ett samarbete med SSAB tas restprodukter från den lokala stålproduktionen tillvara och omvandlas till slagg som i mald form ersätter delar av cement vid betongproduktion. Med denna satsning bidrar Peab till att samhällets koldioxidbelastning minskar med 50 000 ton årligen, motsvarande en halv miljon bilresor mellan Göteborg och Stockholm. Tidigare användes flygaska från kolkraftverk för att minska andelen cement i betong, men nu börjar den råvaran ta slut i takt med att kolkraftverk läggs ner och fokus har flyttat till slagg i stället.

– Det är bra att vi har hittat en gemensam lösning på ett problem, för slagg har varit ett problem. Det är också bra för oss att vi kan få närproducerad mas-ugnsslagg i stället för att importera den, säger Håkan Wifvesson.

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.