Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Byggherren som blev expert på passivhus

Publicerad: 27 mars 2012, 07:01

Byggandet av Stockholms första passivhus skapade även en expert på lågenergihus. Men nu har den självutnämnde kommunikatören och lobbyisten Andreas Granbäck nått ett vägskäl. Kanske lägger han ner twittrandet och bloggandet.


Den kortsnaggade mannen står och kisar i vårvintersolen utanför sitt hus i Vallentuna, norr om Stockholm. Andreas Granbäck har exceptionellt bra koll på både politiken och tekniken bakom lågenergibyggande. På Twitter och Facebook är hans namn snarast synonymt med begreppet passivhus.

– Jag gör allt det här på min fritid men nu har jag nått en brytpunkt. Det måste bli ett jobb av den här verksamheten annars blir det kanske så att jag lägger ner Villa Granbäcks hemsida, bloggen samt min närvaro på Facebook och Twitter, säger han.

Det främsta skälet till detta sitter i en vit plaststol och äter osaltade majskrokar. Sonen Noel är 10 månader gammal och en hård konkurrent om sin pappas fritid.

Andreas Granbäck lägger i genomsnitt två till tre timmar om dagen på omvärldsbevakning och informationsspridning om passivhus och lågenergibyggande. Han visste inte att det skulle bli så. Han och hans sambo Linda Wester skapade huset och huset omskapade honom.

Resan började år 2000 när paret träffades. De hyrde en liten stuga men längtade efter ett eget boende. Efter en lång rad visningar av hus till salu hade de flera pärmar med sparade prospekt. Dokumenten var fulla med noteringar om smarta planlösningar och driftskostnader.

– Vi tillbringade två dagar på bostadsutställningen Bo02 och gick igenom samtliga visningsfastigheter i Hammarby sjöstad, säger Andreas Granbäck och skrattar.

Det blev allt mer tydligt att de ville bygga ett eget hus. Det kändes också självklart att det skulle bli ett så energisnålt hus som möjligt utan att kompromissa med komforten. Drivkraften var främst hushållning, ingen av dem tycker att det är någon bra idé att elda för kråkorna.

År 2007 fick de ett erbjudande om samarbete med isoleringsföretaget Paroc, där Andreas Granbäcks far är seniorrådgivare. Företaget tillverkar lågenergiprodukter som stenullsisolering, ångspärrar och tejper. De letade efter ett demonstrationsprojekt för att visa att de både hade byggmaterialet och kunskapen att bygga passivhus.

– Vi funderade två dagar, gjorde en budget, kollade upp banklån och sa ja, säger han.

Andreas Granbäck ritade huset själv ihop med sin sambo och far. Men hans intresse för lågenergibyggande är främst teoretisk, ett slags intellektuellt systemtänkande. Han är inte lika road av att hålla i såg eller skruvdragare själv. Byggandet är därför utfört av en rad upphandlade entreprenörer.

För att korta tiden av dubbelt boende reste de först en huskropp med kök, två sovrum och energisystem. Byggnaden var färdig men inte putsad, fasaden var då fortfarande en putsskiva av stenull. Alla tätskikt och installationer för nästa huskropp var förberedda.

– Då invigde vi huset och jag såg nästan omedelbart en kraftigt ökande besöksstatistik på husets hemsida, berättar han.

Inflyttade och på plats byggde de nästa huskropp, flyttade en skjutdörr av glas och putsade fasaden. Sedan dess har teknik tillkommit och kompletterats. Det senaste är en förvärmning av husets tilluft; en 150 meter lång slang med köldmedium nedgrävd 150 centimeter i marken överför sin värme via en värmeväxlare. De har också installerat en vanlig braskamin mitt i huset, en brasa om dagen är den enda extra tillförsel av energi de behöver kalla dagar.

I dag har de ett väl fungerande passivhus som de trivs i. Inomhusklimatet är bra och energiräkningen mycket låg.

Otillräcklig solavskärmning i det största sovrummet är det enda problemet. Det leder till för hög temperatur på sommaren men håller nu på att lösas med en jalusi från Schweiz. De tycker inte heller att planlösningen optimerar boytan och drar lärdomen att de kanske skulle ha anlitat en arkitekt.

Sedan huset invigdes för fem år sedan har han tagit emot uppåt 250 studiebesök: politiker, journalister, husföretag. Till och med arkitekturhögskolan i Tokyo har varit här. I praktiken har han på sin fritid drivit ett lokalt passivhuscentrum, utan att få betalt för det.

Andreas Granbäck har en bakgrund inom turism och har drivit en egen firma som arrangerade konferenser med forsränning. I dag jobbar han med passagerarservice på Arlanda flygplats. Men helst vill han jobba med energieffektivt byggande.

– Det här är mitt största intresse – hus och teknik. Det har alltid varit så, säger Andreas Granbäck.

FAKTA: Andreas Granbäck har byggt Villa Granbäck, Stockholms första passivhus.
Gör: Bloggar och twittrar om energieffektivt byggande.
Bakgrund: Uppvuxen i Skövde, utbildad inom turism.
Kuriosa: Har byggt en hemsida åt Karin Adalberth, ingenjören som byggde Sveriges första plusenergihus.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.