Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag08.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Byggnader blir självförsörjande på energi

Publicerad: 31 Mars 2008, 12:59

År 2050 kan byggnader vara självförsörjande på energi, hävdar Björn Stigson, ordförande för näringslivets organisation World Business Council for Sustainable Development, under ett föredrag.


Men för att nå dit måste världens länder bli bättre på att tillämpa sina byggstandarder, anser Björn Stigson. World business Council for Sustainable Development är en sammanslutning av 200 globala företag som driver och vill påverka näringslivets syn på hållbar utveckling.

Björn Stigson är övertygad om att energi- och klimatproblematiken är den del av miljöbelastningen som framför allt kommer att driva utvecklingen inom byggandet. I storleksordningen 40 procent av alla koldioxidutsläpp i världen är relaterade till byggnader.

Majoriteten av detta är driften av byggnaderna, som uppvärmning och kyla. World Business Council driver därför projektet Energieffektivitet i byggnader.

– Visionen för projektet är att år 2050 ska byggnader ha noll tillskott av energi utifrån. Byggnaderna ska i princip kunna vara självförsörjande med energi, säger han.

Det är företagen United Technologies och byggmaterialföretaget Lafarge som leder projektet. Och de gör bedömningen att huvuddelen av den teknologi som behövs redan finns idag. Utvecklingen handlar mycket om hur byggstandarder och byggprocessen hanteras, anser Björn Stigson.

– Vår bedömning är att den största påverkan kommer från byggstandarder, som Boverkets byggregler, BBR, i Sverige och andra nationella motsvarigheter. Tillämpar man dem så kommer man att kunna driva byggandet mot mycket större energieffektivitet och nå målet om noll tillskott till byggnader år 2050, säger han.

– Men standarderna följs ganska dåligt på många håll i världen. Med de energipriser vi har idag är det väldigt kort återbetalningstid för många av de energieffektiviserande åtgärderna. Så det är inte frågan om att det här medför något enormt högt pris man måste betala. Utan det här är mer en fråga om att branschen är väldigt traditionell och man bygger byggnader på ett traditionellt sätt.

– Och så har man en väldigt fragmenterad byggprocess i de flesta länder. Det är väldigt liten optimering mellan arkitekt, vvs och de andra professionerna. Man ser inte till helheten och optimerar inte för hög energieffektivitet.

NICLAS KÖHLER

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.