Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Byggstart för energihus i Stureby

Publicerad: 8 April 2008, 13:59

På tisdagen togs första spadtaget för Familjebostäders två första energihus i Stureby söder om Stockholm. -Vårt motto är att den mest miljövänliga energin är den som aldrig används, säger Bosse Sundling, vd Familjebostäder.


Båda husen i kvarteret Skogskarlen 2 är flerfamiljshus med hyresrätt och de byggs på ett sätt som gör det möjligt att halvera energiförbrukningen jämfört med den i konventionell nyproduktion. Totalt byggs totalt 46 lägenheter, från 1:or till 4:or. Inflyttning beräknas till augusti 2009.

– Familjebostäder har, som miljöcertifierat företag, sedan lång tid tillbaka fokuserat på miljöfrågor och arbetar på många sätt för en långsiktig hållbar utveckling ur ett miljöperspektiv, säger Bosse Sundling, vd Familjebostäder, i ett pressmeddelande.

Energihuskonceptet bygger på flera energismarta lösningar som tillsammans får ner energiförbrukningen till knappt 50 kilowattimmar per kvadratmeter, vilket är mindre än hälften av det värde som Boverkets byggregler ställer krav på idag. Stockholms stads framtida krav förväntas vara 80 kilowattimmar per kvadratmeter.

– Den viktigaste skillnaden mot konventionella hus som byggs idag är att energihusen byggs tätare och har bättre isolering i väggar och tak, säger Bosse Östlund, projektledare på Familjebostäder.

Den teknik som används är mekanisk till- och frånluft med återvinning (FTX), vilket gör att radiatorer inte behövs alls. Husen byggs också med energieffektiva fönster.

Genom dessa metoder ska det bli möjligt att hålla en låg energiförbrukning samtidigt som de boende kan ha en innetemperatur rumstemperatur på minst 20 grader.

Entreprenören IKANO Bostadsproduktion planerar att bygga fler energihus i framtiden.
– För oss i byggbranschen är det viktigt att kunna bygga både resurssnålt och miljövänligt, säger Bengt Öquist, IKANO.

Han tycker att det är glädjande att en stor kommunal fastighetsägare som Familjebostäder väljer att bygga energihus.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.