Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

ByggVesta slår energirekord med Teodoliten i Farsta

Publicerad: 27 januari 2011, 18:22

ByggVesta fortsätter att utveckla sin egen passivhusstandard för hyresmarknaden och når extremt låg energianvändning med det senaste projektet. Nyligen byggstartades 46 välisolerade och klimatsmarta hyreslägenheter i kvarteret Teodoliten i Fagersjö i Farsta.


– Vi kallar dessa hus egenvärmehus, säger Lars Gärde, Byggvesta.
Och med Farstaprojektet når man sin hittills lägsta nivå när det gäller energiförbrukning med en beräknad användning på 25 kilowattimmar per kvadratmeter och år.

Det är sju år sedan Byggvesta tog klivet från att vara ett fastighetsbolag med sin verksamhet huvudsakligen i Linköping till att bli ett byggbolag med projekt runt om i landet.

– På dessa sju år har vi byggt 1 300 hyreslägenheter. Vår modell har hela tiden varit att vi kan bygga hyresrätter med lönsamhet och med allt tydligare miljöprofil, säger vd Gunnar Nordfeldt.

I Hammarby sjöstad blev kvarteret Kajutan med 59 lägenheter klart för inflyttning under 2010. Där gjorde man sin första installation av värmeåtervinningssystemet Voltair. Systemet är uppbyggt för att kombinera friskluftsintag med återvunnen värme från frånluften med mycket hög verkningsgrad.

Systemet har klarat rekordvintern 2010-11 med flaggan i topp och blir därmed också den tekniska lösningen i Farstaprojektet.

Lägenheterna saknar helt element och värmen cirkuleras in i rummen via luftinsläpp under taken. Rumstemperaturen styrs av hyresgästerna själva. I Kajutan görs avläsningen direkt på lägenhetens anslutning till fjärrvärmenätet som kompletterar Voltairsystemet. På så sätt styr de boende sina egna energikostnader.

Det ger lägenheterna i kvarteret Kajutan en snittförbrukning på 55 kilowattimmar per kvadratmeter och år.

I Farstaprojektet Teodoliten blir bostäderna tvåor och treor. Det finns inte fjärrvärme tillgängligt och därför investerar man i tillskottsvärme i form av bergvärme.

– Det har varit ett mycket intressant projekt att delta i, säger Jasenka Hot, WSP, som bygger vidare på erfarenheterna från Byggvestaprojekten i Hammarby Sjöstad.

Grundkonstruktionen i ByggVestas egenvärmehus är ett välisolerat ytterskal på en prefabricerad, lettisktillverkad betongstomme. Konstruktionen är helt utan köldbryggor och på det sättet når man höga värmevärden utan att behöva överdimensionera isoleringen, vilket sparar stora kostnader. Klimatskalet kompletteras med fönster i hög energiklass.

I Byggvestas miljöprofil ingår att all inköpt el är grön och produceras med vindkraft.

De 46 lägenheterna ska stå klara för inflyttning första kvartalet 2012.
Tidigare har Byggvesta byggt sammanlagt 300 hyresrätter i två olika projekt, kvarteren Godsfinkan och Fartygstrafiken.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.