Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Byggvestas nya teknik halverar energibehoven

Publicerad: 24 augusti 2009, 14:37

Den nya tekniken som används för Byggvestas 59 lägenheter i  kvarteret Kajutan halverar energiförbrukningen jämfört med den gällande byggnormen, från 110 kwh per kvadratmeter till 55.


Nästa år blir Stockholm Europas miljöhuvudstad. När fastighetsutvecklaren Byggvesta kallade till en välbesökt presskonferens på måndagen för att presentera av sin nya miljöteknik  och visning i kvarteret Kajutan i Hammarbyhamnen, var miljö- ocy trafikborgarrådet i Stockholm, Ulla Hamilton en entusiastisk inledningstalare.
Nyligen genomförde SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut  kontrollmätningar av det luftbehandlingssystem som nu för första gången byggs in i ett bostadshus.  Tekniken lanseras i Hammaby Sjöstad  i ett samarbete mellan Byggvesta, Kraft & Kultur, teknikkonsulten WSP och White arkitekter.
-Svenska Bostäder bygger nya bostäder i Hökarängen där man siktar på samma låga nivå på förbrukningen, sade Ulla Hamilton på presskonferensen. Men ingen annan kan ännu visa upp mätbara resultat i likhet med  de som Byggvestas SP-testade nya teknik fått.
-Stockholm har en lång tradition av miljösatsningar sedan man inledde vattenrening i stor skala på 1940-talet, byggde ut kollektivtrafik och fjärrvärme. Nu bygger vi ut infrastrukturen för elbilar och underlättar för cykeltrafiken, exempel på satsningar som motiverar Stockholm ställning som Europas miljöhuvudstad nästa år, menar Hamilton.
För att staden ska kunna fortsätta att utveckla världsledande miljösatsningar måste företagen komma med nya lösningar, menade hon. Staden äger betydande andelar av bostäder i miljonprogrammet liksom tolv miljoner kvadratmeter lokalytor som behöver energieffektiviseras.
-Det här är ett lysande exempel på nya idéer, sade hon om Byggvestas nya flerbostadshus.
Byggvestas koncept i kvarteret Kajutan är ett egenvärmehus med ett välisolerat ytterskal utan köldbryggor. Klimatskalet bygger på en tät och värmetrög betongstomme, den senaste generationen isolerglas och återvinning av energi genom ventilationssystemet. All energi  som alstras i lägenheterna värmeväxlas mot inkommande friskluft med 90-procentig verkningsgrad.
Själva värmeväxlaren , Voltairs FTX-aggregat, består av plattor av ett plastmaterial, polykarbonat, ett robust, enkelt system med hög verkningsgrad och få rörliga delar. Själva grundtekniken har funnits i 20-talet år men den höga verkningsgraden har uppnåtts först med utvecklandet av nya material.
Luftkanalerna dras vertikalt genom trapphuset och in i varje lägenhet på enbart ett ställe, vilket är mycket utrymmeseffektivt.
Lägenheterna behöver inga element utan värms via sin luftväxling och täcker behoven av energitillskott med  fjärrvärme. Alla lägenheter har individuell mätning av värme, el och varmvatten. Därmed kan hyresgästerna också styra sina egna boendekostnader.
Kraft & Kultur levererade i fjol en större Voltair system till Jakobsbergs sjukhus med prestanda i nivå med  Byggvestas nya bostadsprojekt.
-De högre kostnaderna för själva aggregatet kompenseras genom lägre installations- och driftskostnader, säger Johan Eriksson, Kraft & Kultur.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.