Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Campus Albano får hållbarhetsmärke

Publicerad: 26 september 2019, 07:50

Bild 1/6  

Klassas som hållbart i sin helhet. Upplever kraven för Citylab.


På campus Albano byggs 70 000 kvadratmeter nya universitetslokaler, 1 000 student- och forskarbostäder samt anlagda parker, butiker och restauranger. Nu står det klart att området blir den första campusmiljön i landet som certifieras enligt Citylab och därmed utmärker sig som ett stadsutvecklingsprojekt i absolut hållbar framkant.

Det nya universitetsområde som växer fram mellan Stockholms universitet, KTH, Hagastaden och Karolinska institutet ska bli en förebild när det gäller hållbart stadsbyggande.

Omfattar hela projektet

Och nu har projektet nått målen för att uppfylla kraven på certifieringen Citylab, en miljöcertifiering som inte enbart gäller en enskild byggnad utan omfattar ett helt stadsutvecklingsprojekt.

– Det är ett resultat av ett gott samarbete och en bekräftelse på att vi faktiskt skapar ett campus med hållbarhet som ledstjärna i alla led – något som är av största vikt för Akademiska Hus och vårt arbete för att uppnå en nollvision för vårt klimatavtryck, säger Hayar Gohary, projektdirektör på Akademiska Hus, en av aktörerna i projektet.

För att bli godkänd har projektet uppfyllt 20 indikatorer, som omfattar såväl kvalitativa som kvantitativa bedömningskriterier och redovisningskrav.

Förarbeten och fysisk utformning

Bland annat granskas organisation och samverkan samt den rent fysiska utformningen. Blandad bebyggelse, hållbara färdsätt, mötesplatser, gröna ytor, ekosystemtjänster och energisystem med låg klimatpåverkan är krav som ska uppfyllas.

Utvecklingsarbetet är ett samverkansprojekt mellan Akademiska Hus och Stockholms universitet, KTH, Svenska Bostäder och Stockholms stad.

Byggherrar är Akademiska Hus och Stockholms stads kommunala bostadsbolag Svenska Bostäder.

Några av de hållbara insatser som görs i Albano

Bin, insekter och fåglar får gynnsamma miljöer

Vattensystem byggs för att ta hand om dagvatten

Utemiljöer utformas för att stärka spridningsvägarna för växter och djur

Materialen har valts ut för att så låg klimatpåverkan som möjligt

Fastigheterna får bergvärme- och bergkylsystem och solceller på taket

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.