Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Campus Ultuna i Uppsala blir energisnålt

Publicerad: 28 januari 2010, 12:32

Ett samarbete har inletts mellan Akademiska Hus och Vattenfall för att hela kedjan från produktion till slutanvändning ska vara så resurseffektiv som möjligt.


När Akademiska Hus bygger det nya Campus Ultuna i södra Uppsala kommer energiförsörjningen att vara i fokus. Avtalet mellan Vattenfall Heat Nordic och Akademiska Hus Uppsala gällande Campus Ultuna löper till år 2024 och innefattar en årlig leverans av 20 GWh värme och 8 GWh kyla från Vattenfalls anläggning i Boländerna. De båda bolagen kommer att arbeta gemensamt under avtalsperioden för att optimera hela kedjan från produktion till slutanvändning och säkerställa att värmen och kylan framställs och används så resurseffektivt som möjligt.

Inom Campus Ultuna pågår en genomgripande omvandling av SLU:s lokalbestånd. Under de kommande fem åren investerar Akademiska Hus 2,5 miljarder kronor i nya kunskapsmiljöer för Sveriges lantbruksuniversitet. De nya fastigheterna byggs för att ha ett så lågt behov av värme och kyla som möjligt. Inom Ultunaområdet bygger Akademiska hus även ett eget system för distribution av fjärrvärme och fjärrkyla.

Energiförsörjningssystemet vid Campus Ultuna medför att fjärrkylan till exempel kommer att produceras lokalt, dels med hjälp av kyla från kall uteluft och dels genom nyttjande av fjärrvärme med så kallad absorptionsteknik. Det är första gången som denna teknik används ute i fjärrvärmenätet i Uppsala. I och med att fjärrkyla behövs på sommaren när behovet av fjärrvärme normalt är lågt, kommer avfallsförbränningsanläggningen att kunna utnyttjas mer än vanligt. Med den nya turbinen innebär det en ökad produktion av el baserad på återvunnen energi från avfall.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.