Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Cementa satsar på att lagra koldioxid

Publicerad: 7 juli 2011, 12:35

Cementas norska systerföretag Norcem kommer att inleda ett pilotprojekt vid sin cementfabrik i nordnorska Brevik för att avskilja koldioxid för lagring och slutförvaring.


Denna vecka har Cementas ägare, Heidelberg Cement Group, tecknat ett avtal med det franska företaget Ahlstom om ett tekniksamarbete.

– Lyckas detta så skulle cementindustrin inte bara bli mer klimatneutral utan i ett längre perspektiv till och med ta hand om mer koldioxid än den släpper ut i samband med tillverkningsprocessen, säger Per Ole Morken, fabrikschef på Cementas Slitefabrik. Han kom till Gotlandsfabriken från just norska Breviksfabriken.

– Det här är fortfarande på ett mycket tidigt stadium, säger han. Men tekniken finns delvis redan i dag och Norge har också stor erfarenhet av att hantera koldioxid på oljefälten till havs.

Stora mängder koldioxid sprutas redan i dag ner i borrhålen på stora djup för att trycka ut mer olja och gas ur hålen.

Men Per Ole Morken ser flera tekniska delproblem som måste lösas innan en effekltiv hantering av koldioxid kan påbörja.

– Det är i dag inte en speciellt enkel sak att avskilja koldioxiden ur våra skorstenar. Den tekniken måste ta flera stora steg. Sedan logistikfrågorna i hanteringen och slutligen lagringen. Vilken är bästa platsen? I berg eller kanske i tömda olja och gaskällor?

På torsdagen deltog Cementa i ett miljöseminarium i Almedalen och Kerstin Nyberg, kvalitets- och miljöansvarig i Cementa, berättade om de stora förändringar koncernen håller på att genomföra i tillverkningsprocessens alla delar.

Skanskas miljöchef ställde frågan om hur cement och betong står sig i förhållande till trä, en fråga han alltid möter hos Skanskas kunder. Frågan är inte helt enkel att besvara, menar han, eftersom ett livscykelperspektiv ofta kan hyfsa ekvationen för den ofta kritiserade betongen.

Kerstin Nyberg pekar på jämförelser med kolkraftverk.
– Där ligger våra utsläpp i samma härad. Men när det gäller som svavel, nox och andra ämnen har vi redan fått ner nivåerna så att vi ligger på en tiondel av vad som tillåts.

Det är därför pilotanläggningen som ska byggas i Brevik extra intressant, menar Cementa. När betong åldras atr den upp och binder koldioxid till sig. På 80 år binds så mycket som 20 procent av den mängd som släpptes ut vid tillverkningen. Och den processen fortsätter så länge byggnaden står.

När koldioxid lagras påverkas den också på lång sikt och bildar mineraler. Ahlstom som ska leverera tekniken till pilotanläggningen i Brevik är en fransk motsvarighet till svensk-schweiziska ABB.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.