Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Cykelhus ska bidra till hållbar livsstil

Publicerad: 3 mars 2015, 07:10

Bild 1/3  I det nya förslaget från arkitektkontoret Hausschild + Siegel förses hyresgästerna med en rad cykelförmåner som ska ingå i hyran. Foto: Ole Jais

Arkitektkontoret Hausschild + Siegel vill bygga hyresrätter och hotell för cykelentusiaster i Malmö. "Vi hoppas på byggstart redan i vår," säger kontorets delägare Cord Siegel.

Ämnen i artikeln:

hållbart byggandestadsbyggnadtransporterMalmö

Johanna Åfreds

johanna@byggindustrin.se


”P Norm 0” är namnet på förslaget till ett femtiotal nya lägenheter i Västra hamnen i Malmö. Till fastigheten hör endast en parkeringsplats, en handikapplats. Enligt arkitektkontorets beräkningar kommer hyresgästerna stå för utsläpp av cirka 1,75 ton koldioxid per år, jämfört med medelsvensken som står för cirka 4,75 ton om året.

– Vi tittar mycket på hur det går att spara energi genom privat mobilitet. Cykeln är i fokus men i hyran ingår även medlemskap i bilpool, säger Cord Siegel.

Cord Siegel och arkitektkontoret Hausschild + Siegel har intresserat sig för hållbarhet och mobilitet under en längre tid. År 2009 vann de Kasper Salinpriset med sitt bidrag Urbana villor. I det nya förslaget förses hyresgästerna med en rad cykelförmåner som ska ingå i hyran som beräknas ligga på cirka 8 700 kronor i månaden för 55 kvadratmeter. Till förmånerna hör bland annat plats att hänga cykeln på inne i lägenheten, utlåning av vikcyklar för arbetspendlare och lastcyklar, fri cykelservice av en mekaniker både höst och vår och leveransboxar med kylfunktion för varuleveranser till varje lägenhet. Fastigheten ska utrustas med en eller två rymliga cykelhissar. Tio gemensamma elcyklar bokas via cykelpool.

– Elcyklarna kommer främst att laddas med hjälp av husets egna solceller. Det ska även byggas en cykel­motorväg mellan Malmö och Lund och vi jobbar nu för en laddstation i Burlöv för de som arbetspendlar.

Hausschild + Siegel är både arkitekt och byggherre och bygger för egen förvaltning. Det blir en delad entreprenad. Om bygglov beviljas inom kort, som Cord Siegel hoppas, kan inflyttningen bli hösten 2016. Efter två och tio år ska vanor och åsikter utvärderas av Malmö högskola.

– Ett våningsplan i huset reserveras för ett Cyklotell, det vill säga ett lägenhets­hotell med cirka 40 rum, där en cykel ingår i hyran.

Huset ska utrustas med solfångare, solceller, avfallskvarnar, gröna fasader och ett system där allt dagvatten tas om hand på tomten. Lägenheterna kommer att byggas på mindre yta än genomsnittet. Cord Siegel tror att en satsning på att aktivt jobba med människors livsstil och mobilitet har större effekt än att bygga energisnålt.

– Vi vill som arkitekter hjälpa till att leva hållbart. Man kan inte bara titta på huset i sig och hur energisnålt det byggs.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev