Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Dags att (energi-)deklarera

Publicerad: 6 mars 2008, 13:43


Nya lagen som kräver att en fastighetsägare energideklarerar sin fastighet ligger i pipeline. Men utredningsförslaget har mötts av stark kritik och arbetet med att ta fram en proposition försenas. Erfarenheter från ett motsvarande system i Danmark förskräcker.

Målet med den nya lagen är inte enbart att varje fastighet ska få en energideklaration upprättad. Framför allt ska den verka så att fastighetsägarna tar itu med sina svarta får i beståndet och minskar energiförbrukningen.

Men motståndet mot utredaren och förre vd för Fastighetsägarna Bengt Nymans förslag är stort. För byråkratiskt och kostsamt, hävdar Boverket, Fastighetsägarna och Villaägarna.

- Grundtanken, att uppmärksamma energistatus, är bra, men vi är väldigt kritiska till förslaget som tar fokus från grundfrågan, att effektivisera, säger Fastighetsägarnas vd Per-Åke Eriksson.

- Ett komplicerat, krångligt och dyrt system, säger Boverkets Peter Johansson.

Han drar paralleller med Danmark. Där har ett liknande system funnits ett bra tag - men lagts ned för att det inte fungerade:

- Bara hälften av fastighetsägarna utförde deklarationerna och de nödvändiga effektiviseringarna gjordes inte.

Samhällets resurser ska läggas på effektiviseringarna, inte på energideklarationerna - "energicertifikat i sig själv sparar ingen energi", konstaterar Peter Johansson.

Både han, Per-Åke Eriksson och Villaägarnas Jan Söderström vill ha en enkel energideklaration för att inte skrämma bort fastighetsägarna.

- Tillsammans med bland andra Sabo och HSB har vi diskuterat hur man tar fram siffror för förbrukningen på ett enkelt sätt. Därefter kan vi sålla ut de fastigheter där energiförbrukningen är för hög, säger Per-Åke Eriksson.

Villaägarnas förslag är att energideklarationen för småhus ska skickas in av ägarna på samma sätt som när man fyller i en fastighetsdeklaration.

Båda förbunden hävdar också att man måste hushålla med de energikonsulter, som ska utföra deklarationerna, eftersom de inledningsvis kommer att vara bristvara.

På energikonsultföretaget Sweco Theorells är Lars Olof Matsson
optimistisk. Av företagets 330 konsulter arbetar 40 med energi och han räknar med nyanställningar:

- Bara att göra energideklarationer är en stor marknad. Dessutom får vi en stor eftermarknad i form av energieffektiviseringar. Jag hoppas att fastighetsägarna kommer att vända sig till konsulter som kan mer än bara göra energideklarationer.

Att energikonsulter och företag som ska upprätta energideklarationer har krav att vara certifierade är en knäckfråga. EG-direktivet kräver ingen certifiering. Boverket ifrågasätter nödvändigheten eftersom energideklarationerna inte handlar om människors liv och hälsa.

En annan viktig invändning Boverket har är att inte sätta energibesparingar före inomhusmiljön. Här har man byggandet i 70-talets energikris som avskräckande exempel. Deklarationen ska samordnas med nya BBR (Boverkets byggregler), anser verket.

På miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet jobbar för närvarande departementssekreterare Erik Thornström fram en lagrådsremiss som ska resultera i en proposition i vår. Han säger inte så mycket om pågående arbete men avslöjar att en del i det är att lyfta fram inomhusmiljöfrågor, bland annat genom en samordning med Obligatorisk Ventilationskontroll, OVK.

ELISABET NÄSLUND

FAKTA/ENERGIDEKLARATIONER
Lagen om energideklarationer bygger på ett EG-direktiv som införlivas i svensk lagstiftning 1 januari. Syftet är att främja effektiv energianvändning i byggnader. Fastighetsägare blir skyldiga att, med hjälp av en energiexpert, upprätta en deklaration innan en byggnad uppförs, säljs, uthyres eller byggs om.
Lagen beräknas vara i kraft senast 1 juli 2006. Den införs troligtvis successivt - med småhus som sista byggnadsgrupp - och är fullt genomförd senast 2009.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.