Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Dags för smartare transporter

Publicerad: 22 juni 2011, 07:05

Stora summor att spara och viktiga miljövinster att göra med bättre bygglogistik.


Bygg- och fastighetssektorn i Sverige står för ungefär 30 procent av vår energianvändning. Samtidigt står transporter för en allt större andel av byggbranschens utsläpp av växthusgaser.


Och av trafikens samlade miljöpåverkan står de tunga fordonen för hälften, trots att bara ett av tio fordon på vägarna är en tung transport.


Allt detta visar att det finns mycket att vinna på samordnad bygglogistik.
Vid byggandet av Hammarby sjöstad i Stockholm har man använt ett logistikcenter för att minska transporterna och därmed kostnader och utsläpp. När Norra Djurgårdsstaden nu ska byggas planeras en långtgående samordning av bygglogistiken med en speciell omlastningscentral för att minska transporterna.


I Byggindustrin 5.11 berättade vi om det arbete som pågår för att ta reda på vad som krävs för att framtidens godstransporter i Mälardalen ska bli så effektiva och miljövänliga som möjligt.


Infrastrukturen i regionen ska byggas ut för hundratals miljarder kronor. Nu finns Godstransportrådet för att söka svar på morgondagens frågor kring godstransporter i Mälardalen. Godstransportrådet arbetar för att utveckla och stärka samarbetet mellan olika trafikslag.


En av rådets viktigaste uppgifter är att fungera som en länk i samarbetet mellan näringsliv och myndigheter. I rådet sitter representanter från olika företag, handelskammare, Transportindustriförbundet, Swedavia och Sjöfartsverket samt Trafikverket.


Tanken är bland annat att Godstransportrådet ska stärka samarbetet mellan olika trafikslag liksom mellan industrin, transportbolagen och myndigheterna.
Trafikverket driver nu arbetet med att ta fram en regional godsstrategi.


– En viktig pusselbit är byggandets transporter, säger Karin Eklund, projektledare på Trafikverket.


Inom ramen för Satsa, Samverkan för effektivt transportsystem i Stockholmsregionen, ordnas nu årliga rådslag om godstransporterna i Mälardalen. Ett rådslag hölls i vintras och ett nytt hölls den 27 april.


Projektet drivs med stöd från EU.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.