tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Dålig täckning på bygget bromsar digitalisering

Publicerad: 19 mars 2020, 05:29

Accesspunkter för wifi finns på flera platser runt om på byggarbetsplatsen för Nya vårdbyggnaden Malmö. Foto: Elin Bennewitz

Nya digitala affärsmodeller framhålls som nyckeln till en effektivare, säkrare och miljövänligare byggbransch. En myriad av startup-företag och pilotprojekt hos de etablerade byggföretagen visar att det i alla fall inte råder någon idétorka. Det som riskerar att bli en bromskloss är i stället den grundläggande infrastrukturen.

Ämnen i artikeln:

digitala byggtjänsterSkanskaVinnovaBuilding Sustainabilityhållbart byggandebyggarbetebyggbranschenbyggjobbbyggtekniknybyggnation

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


När Skanska startade upp sin del i det Vinnovafinansierade projektet Uppkopplad byggplats insåg de snart att en grundförutsättning för att kunna testa och utvärdera innovativa digitala tillämpningar var att ha tillgång till en heltäckande och stabil internetuppkoppling på hela byggarbetsplatsen.

Vid NSM, Nya sjukhusområdet Malmö, ligger Skanskas testbädd för Uppkopplad byggplats. Där bygger Skanska en ny vårdbyggnad på över 100 000 kvadratmeter. Projektet är ett av Skanskas största pågående för tillfället.

– När man testar innovationer i pilotprojekt får man ofta höra invändningen att ”det där skulle aldrig funka i ett stort projekt”. Därför känns det extra bra att Nya vårdbyggnaden Malmö är testbädd för Uppkopplad byggplats. Funkar det här kan det funka på alla byggen, säger Per Danielsson, verksamhetsutvecklingsledare på Skanskas digitala hub.

Syftet med Uppkopplad byggplats är att undersöka hur digitalisering kan bidra till förändrade arbetssätt inom byggbranschen. När Per Danielsson och hans kolleger i ett tidigt skede började fundera över vilka digitala tillämpningar de ville testa diskuterade de bland annat positionering och spårning av föremål på bygget samt en dynamisk APD-plan, arbetsplatsdispositionsplan.

– Men rätt snart insåg vi att vi kommer ingenstans utan en bra uppkoppling ute på byggarbetsplatsen, säger Per Danielsson.

Per Danielsson, verksamhetsutvecklingsledare på Skanskas digitala hub. Foto: Elin Bennewitz

Enligt honom är bristande täckning redan i dag en begränsande faktor för digitalisering i branschen.

– Det fungerar relativt bra i dag, man jobbar runt det och hittar lösningar. Men om branschen fortsätter i den här riktningen blir det absolut nödvändigt att lösa uppkopplingen på byggarbetsplatserna, säger han.

Inte ens vid sjukhusprojektet mitt i Malmö räcker 4G-nätet till. Nere i gropen där grundläggningen sker, i källarplanen och innanför stommen, är exempel på platser dit 4G-nätet inte når. Så småningom blir det också problem att få täckning inne i röntgenrummen, som omges av extra tjocka och täta väggar.

– Om vi har problem här, tänk då hur det är när man bygger utanför tätorterna; vägprojekt eller nyetablerade bostadsområden till exempel, säger Per Danielsson.

Skanska tog hjälp av TPO, ett företag med lång erfarenhet av att upprätta tillfälliga nätverk, bland annat i gruvindustrin och i samband med evenemang.

Hampus Rosenqvist på TPO berättar:

– Våren 2018 började vi fundera över vilka andra branscher som har behov av tillfälliga nätverk. Vi formulerade ett erbjudande till byggbranschen och kontaktade Skanska. De blev eld och lågor och sa att ”vi har ett projekt i Malmö”.

Hampus Rosenqvist, affärsutvecklare, TPO.

TPO erbjuder ett och samma nätverk inne i byggbodarna och ute på bygget. För dem som jobbar på bygget ska det vara enkelt – man kopplar upp sig på morgonen via sin telefon, platta eller dator. Via sin enhet når man alla digitala verktyg som man använder och kan röra sig fritt i bod-etableringen och på byggarbetsplatsen utan att förlora uppkopplingen eller behöva söka upp täckning för att uppdatera eller synkronisera sina data. Samma enkelhet råder för till exempel entreprenadmaskiner som behöver vara uppkopplade.

– Byggarna, Skanska i det här fallet, är intresserade av funktionen. De vill ha en viss täckningsgrad, de vill kanske kunna fjärrstyra eller kunna arbeta med positionering. Vår utmaning är att förstå deras behov i varje enskilt projekt, säger Hampus Rosenqvist.

Utifrån de fastställda behoven bygger TPO sedan upp ett nätverk.

– Det vi bygger är ett IP-baserat kommunikationslager. Till det kan vi ha en rad olika bärare, det kan till exempel vara wifi, LoRa-antenner, ultra wideband, komradio och RFID. Vilken teknik som är mest lämplig beror på det enskilda projektets förutsättningar och behov, säger han.

Fiber och byggel kan dras in samtidigt. Foto: Elin Bennewitz

Att det ska vara ett enda kommunikationslager är centralt i TPO:s erbjudande. I stället för att bygga ett system för larm, ett för positionering, ett för att säkra tillgången till digitala bygghandlingar, och så vidare, trycker TPO ihop allt i ett lager, och segmenterar sedan nätet för olika funktioner.

– Då får du ett robust system till hälften av kostnaden. Det finns också en säkerhetsaspekt. Det är mycket lättare att skydda sig mot hackare och andra intrång om du bara har ett enda nät, säger Hampus Rosenqvist.

Han drar en parallell till byggelen. Ingen skulle få för sig att dra in fyra eller fem olika nät för elen under byggtiden. Det är självklart att ett och samma elnät används för alla behov, och att dessa skiftar under projektets gång.

– I dag finns ingen som tar ett helhetsansvar för uppkopplingen på byggarbetsplatser. Där vill vi positionera oss som en systemleverantör, säger Hampus Rosenqvist.

Rent praktiskt tar TPO hjälp av Skanska Rental för att installera nätet.

– Det är en säkerhetsaspekt. TPO är inte vana vid att befinna sig på byggarbetsplatser och behöver gå säkerhetsutbildningar innan de kan kliva in och börja jobba på bygget. Samarbetet med Skanska Rental är väldigt smidigt. De drar in fiber samtidigt som de drar byggelen, säger Per Danielsson.

Ett av switch-skåpen på Skanskas projekt Nya vårdbyggnaden Malmö. Foto: Elin Bennewitz

Skanska Rental kopplar sedan in switch-skåp som TPO tillhandahåller, och från varje skåp drar Skanska Rental kabel till ett antal accesspunkter. På sjukhusbygget i Malmö testar man vanlig wifi, LoRa--antenner samt fast uppkoppling.

Enligt Per Danielsson är en av utmaningarna att definiera behovet i varje enskilt projekt.

– Att få uppkoppling i precis -vartenda skrymsle på bygget vore astronomiskt dyrt. En del av det här projektet handlar om att avgöra vad som är en rimlig nivå, säger han.

Som en kompromiss har TPO utvecklat en mobil accesspunkt, som man kan koppla in och sedan ta med sig in i de utrymmen där täckningen behöver förbättras, till exempel in i sjukhusets röntgenrum.

Att lösa uppkopplingen på bygget var steg ett, berättar Per Danielsson. Nästa steg blir att undersöka vad den kan användas till. Men uppkopplingen i sig ger också en rad fördelar.

– Nu kan folk ringa när de är nere i källaren, vi kan erbjuda våra under-entreprenörer ett gästnätverk, och folk slipper springa bort till bodarna för att få tillgång till våra digitala system, säger Per Danielsson.

En av sändarna som används för positionering. Den här sitter på en dammsugare. Foto: Elin Bennewitz

Något som redan visat sig spara tid är att avvikelserapporter och annan dokumentation kan göras på plats på bygget, i stället för att först ta steget via en pappersrapport som sedan ska föras in i de digitala sy-stemen.

– Men framför allt vet vi att vill vi testa VR eller något annat, då kan vi göra det här. Det kommer hela tiden grejer från vår digitala hub som vi vill testa, säger Per Danielsson.

Ett exempel är kameraigenkänning. Tre kameror har filmat sjukhusbygget och kopplats till en AI-mjukvara som arbetat med att identifiera människor och fordon.

– Det finns en rad möjliga tillämpningar. Till exempel att lokalisera människor utan hjälm, varna människor som befinner sig för nära tunga maskiner eller se i realtid var på bygget människor och maskiner befinner sig, säger Per Danielsson.

Per Danielsson och hans kolleger har också arbetat vidare med tanken på en dynamisk APD-plan, en arbetsplatsdispositionsplan som matas med data från byggarbetsplatsen i realtid.

– En sak som vi bestämde oss för att titta närmare på är möjligheten att spåra gasflaskor, säger Per Danielsson.

Björn Lindquist CEO och grundare av Combain.

Skanska tog hjälp av företaget Combain, som använder en kombination av gps och wifi i sin positioneringslösning.

– De flesta positioneringssystem i dag bygger på enbart gps. Men inomhus ger gps inte någon position alls, eller med en mycket dålig noggrannhet. Det löser vi genom att använda wifi inomhus och då får vi även rätt våning, säger Björn Lindquist på Combain.

Efter en första testperiod identifierade Combain flera utmaningar. En var att sändaren de hade valt att fästa på gasflaskorna inte fungerade optimalt på byggarbetsplatsen. Det löste de genom att byta till en annan modell. Det visade sig också att gasflaskorna ytterst sällan befann sig inomhus, så för att kunna testa positionering inne fäste de sändare även på ett antal dammsugare och liftar. Då visade det sig att wifi-nätverket inte var uppbyggt på ett sätt som lämpade sig för positionering.

– Nätverket var optimerat för täckning. De hade satt alla access-punkter i en ände av byggnaden, men vi behöver signaler från olika håll för att positioneringen ska fungera, så det fick bli några extra accesspunkter för positioneringens skull, säger Björn Lindquist.

Nu fungerar positioneringen både ute och inne, med en noggrannhet på cirka tio meter.

Vill du läsa mer?

I Byggindustrin nr 2 2020 kan du läsa mer om täckning på bygget:

■ Stor illustration: Så gör TPO för att få täckning på bygget.
■ Johannes Ris, ansvarig för digitalt byggande på Byggstyrning, om nyttan med ett uppkopplat bygge.
■ Kort om projektet Uppkopplad byggplats och om Nya vårdbyggnaden Malmö.

Du som är prenumerant hittar Byggindustrins nummer 2 2020 här.

Vill du bli prenumerant? Tecka en prenumeration här.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev