Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Databas för klimatdata blir krav

Publicerad: 5 mars 2020, 11:58

Nu gör vi det lättare för alla byggherrar att leva upp till det kommande kravet på klimatdeklaration, säger bostadsminister Per Bolund.

En öppen databas med klimatdata och ett klimatdeklarationsregister ska kunna börja användas av branschens aktörer senast den 1 januari 2022.


Boverket får nya uppdrag kopplade till klimatdeklarationerna. Det är regeringen som ger Boverket i uppdrag att under 2020–2022 vidta åtgärder för att underlätta för aktörer att leva upp till kravet på klimatdeklaration för nya byggnader.

Regeringen vill införa krav på klimatdeklarationer för nya byggnader från den 1 januari 2022. Kravet syftar till att minska utsläppen från bygg- och fastighetssektorn, som idag står för en femtedel av Sveriges klimatutsläpp. Ungefär hälften av en ny byggnads klimatpåverkan uppstår under byggskedet. Detta skriver regeringen i ett pressmeddelande.

– Klimatdeklarationen kommer ge information om var och när utsläppen sker i byggprocessen och det gynnar alla, inte minst bostadsköpare, upphandlare och byggherrar. Nu gör vi det lättare för alla byggherrar att leva upp till det kommande kravet på klimatdeklaration, säger bostadsminister Per Bolund.

Enligt uppdraget ska Boverket:

■ Utveckla en öppen databas med relevanta klimatdata som ska kunna användas för beräkning av klimatpåverkan från byggnader ur ett livscykelperspektiv,
■ Utveckla ett register för klimatdeklarationer,
■ Utveckla informations- och vägledningsunderlag, samt

- ta fram en plan för den fortsatta utvecklingen av klimatdeklarationer för att inkludera hela livscykeln och omfatta gränsvärden för byggnaders klimatpåverkan.

Läs även: En grön bostadsminister vid styret – lång intervju med Bolund

Uppdraget bygger vidare på det förberedande arbete som myndigheten gjort under 2019. Ett förslag på plan för den fortsatta utvecklingen av klimatdeklarationer ska redovisas till regeringen senast den 12 juni 2020.

En öppen databas med klimatdata och ett klimatdeklarationsregister ska kunna börja användas av relevanta aktörer senast när kravet avses träda ikraft, den 1 januari 2022.

Införandet av krav på klimatdeklaration vid uppförande av byggnader omfattas av en sakpolitisk överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet de gröna, Centerpartiet och Liberalerna. Uppdraget ska slutredovisas senast den 20 december 2022.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.