Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

De tar täten i miljöarbetet

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Regeringen har satt som miljömål att år 2010 skall uttaget av naturgrus vara höst 12 miljoner ton per år. Idag är uttaget cirka 20 miljoner ton och 1970 hela 70 miljoner. Bröderna Hall i Hässleholm har på allvar tagit itu med de nackdelar som alternativet bergskrossad ballast för med sig.


Regeringen har lagt en extra skatt på naturgrus med 13 kronor per ton plus moms. Hässleholmsföretaget tar täten i utvecklingsarbetet.
- Att krossa berg till grus i stället för att ta ut naturgrus är ingenting nytt, säger Kent Hall, vice vd i företaget. Men nackdelarna är stora: kornfördelningen varierar  och kornen är flisiga. Kornen i grusåsar däremot har ju slipats av under några istider och är alltså rundare. Det bergskrossade gruset innehåller dessutom en stor del finkrossat material, s.k. filler som måste avlägsnas. Följden av allt filler och vassa kanter blir att betongen agerar trögare., har fler variatioaner och sämre hållfasthet.
Bröderna Hall har nu till en investeringskostnad av ca 15 miljoner kronor börjat bygga ett system som avsevärt skall förbättra det bergskrossade berget. Första steget är att introducera en s.k. Barmac VSI-kross, en maskin som gör bergkrossen jämnare, mer kubiserad.
- Den kan jämföras med centrifugeringen i en tvättmaskin, säger Kent Hall.
Barmacen kommer från Nya Zeeland och har i ett exemplar använts över hela världen i många år i olika typer av krossningsarbeten, men då i mjukare bergarter.  
- Det finska företaget Metso Minerals har konstruerat en VSI-kross som är hydrauliskt lavburen. Vi testkör nu i vår bergtäckt i Hässleholm ett antal parametrar som vilket tonnageflöde som är optimalt, största/minsta dimensioner på kornen, rotorhastighet, kasskadflöde och bearbetnings-tidens längd. Vi får dimensioner från nästan 0 till 8 mm. Maskinen är den enda i sitt slag i Sverige, understryker Kent Hall.
Men fillern, den som genom årtusendena sköljdes bort i grusåsarna, finns kvar.
- Nästa steg är att ta i bruk en sorteringsmaskin som bl. a. genom en luftström avlägsnar filler och dessutom sorterar efter kornens dimensioner. Inget spill. Prototypen är provad i Norge med lovande resultat och är nu under byggnad av Buell i USA.. Maskinen blir den enda i världen, i varje fall till en början.
Resultatet av processen kommer efter alla inkörningar och tester att bli påtagligt, menar Kent Hall.  Kornfördelningen blir jämnare än i naturgrus, fukthalten kommer att ligga på ca 2 procent jämfört med 3-8 procent hos naturgrus. I de fall något lite filler behövs, t ex i asfalt- eller betongproduktion och jordförbättring, ligger detta utsorterat och klart. Fillret har dessutom ett basiskt PH-värde. Fördelarna för betongtillverkaren är att behovet av armering minskar, betongens bränningstid minskar och tillverkaren får ett jämnare produktionsflöde.  
- Vi räknar med att ha processen igång senast efter semestrarna. Vi kommer att behöva nyanställa  8-10 personer. Men hela tiden kommer vi naturligtvis att fortsätta att arbeta med naturgrus. Men vi får nu en ökad leveranspotential 200 000 ton per år.
Tekniken finns snart i Hässleholm, på sikt antagligen överallt. Vad kommer den att innebära för branschen?
- Det är billigt att ta ut naturgrus, men här skall det fram en hel del investeringspengar. Det innebär att vi kommer att få ett antal färre, men större grusproducenter. Produktionskostnaderna blir betydligt högre, men samtidigt kan brukarna spara pengar på minskad cementinblandning, effektivare betongtillverkning, miljöprofilering och framtida utvecklingsmöjligheter.

Fakta:
Bröderna Hall AB är ett familjeföretag från 1920-talet som nu drivs vidare av tredje och fjärde generationen. Årsomsättningen är ca 50 miljoner och antalet anställda  38. Sand, grus, sten och betongprodukter levereras bl. a till betongindustri,  vatten- och avloppspro-jekt, husbyggen, vägbyggen, golfbanor, ridbanor, vattenverk och sandning.

Christer Hugerth

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.