Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Dialog med boende gav MKB miljöpris

Publicerad: 5 oktober 2010, 14:20

MKB Fastighets har vunnit SABO:s miljöpris 2010 på temat Miljökommunikation.


MKB tilldelades priset för arbetet med ett flertal miljöprojekt där dialog och samarbete med de boende är i fokus.

– Vi märker att miljödialog och samarbete med kunderna ger positiva effekter. Ett konkret exempel finns i området Herrgården i Rosengård där kunderna själva har varit med och startat upp den nya källsorteringen med mycket gott resultat, säger Jenny Holmquist, miljöchef på MKB, i ett pressmeddelande.

Exempel på några av MKB:s lyckade miljödialoger är Framtidens tvättstuga i Ekostaden Augustenborg, Ren hästkraft i Holma och Augustenborg, Naturkullarna i Kroksbäck, Miljövärdar i Herrgården, Miljöfesten i Gullviksborg och miljöfilmen Jorden älskar dig i Seved.

MKB har under de senaste åren arbetat aktivt med att ta fram en nygammal metodik, som man döpt till Görhan.

Arbetssättet i dialogmodellen går ut på att man i dialog med de boende utgår från deras behov och önskemål. Dialogmodellen baseras på följande åtta steg:
. Ha örat mot marken
. Formulera en första idé
. Träffa och engagera kunderna
. Presentera den gemensamma idén
. Genomför tillsammans
. Bekräfta engagemanget
. Uppföljning
. Reflektion och utveckling

Görhan är en av grunderna i SABO-juryns motivering.

Juryns motivering:
MKB Fastighets AB vinner SABO:s miljöpris 2010 för att man så tydligt sätter målgruppen – de boende – i centrum. Med dialogmodellen "Du, jag och Görhan" visar man en medveten strategi där de boendes behov och önskemål är basen för miljöarbetet. Genom att fråga och lyssna vaskar MKB fram idéer som resulterat i flera spännande miljöförbättringar och projekt." Eller vad sägs om "Framtidens tvättstuga" – Sveriges mest miljövänliga och hållbara tvättstuga. Eller "Ren hästkraft" – häst och skräpplockare i spännande samarbete. MKB:s dialogmodell är ett riktigt bra exempel på hur människor kan vara delaktiga i ett ständigt pågående miljöarbete.

MKB ägs av Malmö stad. Bolaget har 22 000 lägenheter och 33 procent av hyresmarknaden i Malmö.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.