Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Digital verktygslåda ger effektivt bygge

Publicerad: 21 juni 2011, 13:57

En komplett verktygslåda för mätning av byggprocesser med hjälp av frågor. Det kallar IQ Samhällsbyggnad sin nyhet, IQ Byggprocessmätning.


Det handlar om ett webbaserat verktyg som inkluderar hela projektorganisationen, från byggherrens projektledare till konsulter och underentreprenörer. Med hjälp av enkla mätningar hjälper verktygslådan sina användare att bygga mer effektivt.

– Inom byggsektorn har man länge efterfrågat möjligheten att mäta och följa upp byggprojekt. Nu finns en branschgemensam verktygslåda framtagen just för detta. Ingen kan längre skylla på att vi inte har några verktyg för detta. IQ Byggprocessmätning finns tillgängligt för alla aktörer i sektorn, säger Gun-Britt Solberg, vice vd på IQ Samhällsbyggnad

IQ Byggprocessmätning är alltså en hel verktygslåda där man kan välja mellan flera verktyg för att ha koll på byggprocessen. Grunden är enkäter med enkla frågor där man anger hur bra man tycker att olika delar i processen fungerar, på en skala 0-10.


Med hjälp av enkäterna mäts bland annat hur väl ledarskap, kommunikation och samverkan fungerar. Dessutom finns möjlighet att mäta hårda värden, såsom budget och tidhållning, liksom andra mål för projektet.

Redan 2003 initierades det arbete som nu har lett till IQ Byggprocessmätning. De första försöken ledde till lösningar som var alltför teoretiska. Under de två år som verktygen nu har varit i skarp drift har både mätmetoder och verktyg förenklats.

– IQ Byggprocessmätning är verklighetsförankrat och praktiskt, säger Gun-Britt Solberg.


Bland användarna av verktygslådan finns i dag Trafikverket, Arcona och Vasakronan.

Peter Tolf, affärschef för lean construction på Arcona, har använt IQ Byggprocessmätning i ett projekt tillsammans med Vasakronan. Och som medlem i dåvarande Rådet för Byggkvalitet, BQR, har han tagit del av utvecklingen av verktyget under flera år.

– Det här är ett smidigt sätt att öka förståelsen mellan olika parter i byggprocessen. Det kommer fram ärliga uppfattningar från de berörda, säger Peter Tolf.

Blir det inte väldigt mycket information att hantera?
– Nej, man ska fylla i en enkel enkät som vi sedan går igenom i en styrgrupp på kanske sex personer från Vasakronan och Arcona. Vi lägger omkring tre timmar på detta en gång varje kvartal och det är väl använd tid.

Peter Tolf tycker att IQ Byggprocessmätning bör få spridning i byggbranschen.

– Man får bra koll på alla, från snickaren som skruvar gipsplattorna till arkitekten och andra konsulter.

De som besvarar enkäten är byggherren, konsulterna, byggentreprenören med underentreprenörer och brukaren eller hyresgästen. Alla parter får alltså koll på vad som behöver åtgärdas. Och bedömningarna går åt båda hållen - beställare, leverantör och underentreprenör utvärderar varandra.

I stort sett alla projekt kan mätas med IQ Byggprocessmätning. Hittills har verktygen använts i projekt från 5 miljoner kronor upp till 3,5 miljarder kronor, men det finns inga gränser uppåt eller nedåt. Man väljer hela tiden att ta med den information som är relevant, det kan variera mycket mellan små och stora projekt.

Alla projekt sparas i en anonym databas och verktyget fungerar för jämförelser på nationell basis, eller med egna projekt, eller med partneringprojekt, till exempel.

– Det blir ett effektivt sätt att benchmarka, säger Martin Alm, projektledare på IQ Byggprocessmätning.

– Samtidigt skapar jämförelser en drivkraft för förbättring. Man vill ju visa att man är duktig, säger Gun-Britt Solberg.

IQ Samhällsbyggnad
IQ Samhällsbyggnad är en ideell organisation som arbetar med utvecklingen av forskning, innovation och kvalitet i samhällsbyggnadssektorn.

Bland IQ Samhällsbyggnads omkring 140 medlemmar finns myndigheter, byggherrar, fastighetsägare, entreprenörer, projektörer, leverantörer, forskningsinstitutioner, institut och brukare.

Organisationen bildades den 25 augusti 2010 genom att föreningarna Byggsektorns Innovationscentrum, BIC, och Rådet för Byggkvalitet, BQR, slogs ihop till en förening.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.