tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Diligentia bygger grönt i Masthusen

Publicerad: 3 september 2013, 14:34

60 hyresrätter i Masthusen i Västra hamnen går direkt till kommunala bostadskön. Och det är gröna hus. Masthusen blir Nordens första hållbarhetsklassade stadsdel enligt Breeam Communities.

Ämnen i artikeln:

Building Sustainabilityhållbart byggande

Det är Diligentia som bygger de 60 hyresrätterna från 1 rum och kök till 3 rum och kök. De flesta lägenheterna har egen uteplats eller balkong. Hyresrätterna är de allra första Diligentia bygger från grunden. De har tidigare byggt vindsvåningar på befintliga hus i Annedal i Göteborg.

Husen har byggstartat i år och ska stå färdiga 2015.

Masthusen i Västra hamnen blir Nordens första hållbarhetsklassade stadsdel enligt Breeam Communities, och i linje med hela stadsdelen klassas de nya husen enligt Breeam.

Vad innebär det att Breeam-klassificera en hel stadsdel?

– Det innebär att man utgår från en lista med kriterier som ska uppfyllas, vad gäller bland annat materialval, trygghet, energi, ekonomi, transporter, avfall och en rad ytterligare kriterier, både i stadsdelen och i de individuella byggnaderna, berättar Katarina Noré, kommunikations- och marknadschef vid Diligentia.

Kvarteret ligger invid Masttorget, ett nytt stadsdelstorg. Runt detta finns bland annat ett ICA Maxi, apotek, Systembolaget, restauranger och caféer. Tanken är att stadsdelen ska vara levande under dygnets alla timmar och flöda av boende, arbetande och besökande. I samma kvarter som de nya hyresrätterna kommer det även att uppföras ett äldreboende åt Attendo, samt ett LSS-boende.

Diligentia hanterar inga egna kösystem, utan samtliga lägenheter kommer att förmedlas via kommunala köer direkt till Malmöborna.

Diligentia är ett dotterbolag till Skandia Liv.

Ingrid Gallagher – ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev