Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Dubai kan få ekologisk skyskrapa

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

En skyskrapa i form av ett roterande torn, som producerar ett överskott av energi, kan bli verklighet i Dubai.


Italienske arkitekten David Fisher står bakom konceptet Dynamic Architecture, skriver Ny Teknik. Det innebär att byggnaden producerar el med hjälp av vindkraft och solceller. Vindturbiner monteras mellan våningsplanen, som kan roteras med ett varv på 90 minuter, och taken på de bubblelika våningarna ska täckas med solceller. Systemet ska bli så effektivt att det levererar ett överskott av el, som ska säljas.

Det 313 meter höga huset byggs, om det blir verklighet, i en husfabrik. De 68 våningarna består vart och ett av 48 moduler, och 90 montörer kan färdigställa ett våningsplan i veckan. Förutom att personalstyrkan minskar kraftigt räknar David Fischer med att byggnadens kvalitet ska höjas och att priset inte ska bli för blodigt: cirka 35 000 kronor kvadratmetern.

Lägenheterna varierar i storlek mellan 100 och 800 kvadratmeter. Överst i skyskrapan byggs fem villor, några eventuellt med pool, och en helikopterlandningsplats. Arkitekten planerar att husfabriken ska producera hus även till andra storstäder som är hugade att sätta upp detta spektakulära ekobygge.

ELISABET NÄSLUND

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.