Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Dubbel certifiering för seniorboende

Publicerad: 20 maj 2016, 10:02

Bild 1/2  Trygghetsboende för seniorer i Kolla Parkstad ska uppdfylla kraven i både Miljöbyggnad Guld och i Feby 12.

Foto: Erlandsson Bygg

Erlandsson Bygg bygger Kungsbackas första trygghetsboende för seniorer, på uppdrag av det kommunala bostadsbolaget Eksta Bostad. Enligt Erlandsson är byggnaden den första i sitt slag som byggs enligt båda miljöklassificeringarna Miljöbyggnad Guld och Feby 12.


Kolla Parkstad är en ny stadsdel i Kungsbacka. Den officiella byggstarten av den andra etappen av stadsdelen är i dag fredag den 20 maj. De 69 hyresgästerna i kvarter 18 kommer enligt planerna att flytta in våren 2018. Byggnaden byggs med passivhusteknik enligt Feby 12. Dessutom är den klassad som Miljöbyggnad Guld, där höga krav ställs bland annat på energianvändning, dagsljusinstrålning och ljudmiljö.

– Det som jag tycker är en viktig del är att projektmålen – eftersom det är ett partnerjobb – är att ett kommunalt bostadsbolag jobbar fokuserat med att det ska vara partnering i världsklass. Att det finns bolag som jobbar med den här frågan är viktigt för oss som jobbar i branschen. Det tror jag kan väcka intresse hos andra kommunala bolag som inte tror att det går att jobba i partnering, tycker Markus Brink, vd och koncernchef för Erlandsson Bygg.

För Eksta Bostad betyder byggnationen av kvarter 18 att miljön står i centrum. Företaget har i trettio år haft solvärme som komplement till nästan all nyproduktion.

– Det är stimulerande att tillsammans med Eksta Bostadsaktiebolag få möjlighet att erbjuda de framtida hyresgästerna moderna och energieffektiva bostäder där solen nyttjas till både el, värme och varmvatten, fortsätter Markus Brink.

Med över 1100 nya hem i alla tänkbara format blir Kolla Parkstad det största bostadsprojektet i Kungsbackas historia.

Anders Myrdal, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.