Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Efter vår granskning – Stockholms stad följer upp missade energimål i nybyggen

Publicerad: 9 december 2020, 14:30

Elin Bennewitz granskning av energimålen i Norra Djurgårdsstaden har fått Stockholms stad att agera. Foto: Mostphotos / Business Arena Stockholm

En granskning som Byggindustrin gjort visar att nybyggda bostadshus missar energimålen med i snitt 20 procent. Artikeln, som diskuterades på ett digitalt seminarium på onsdagen, har fått branschen att agera.

Ämnen i artikeln:

Norra DjurgårdsstadenBusiness ArenaStockholms stadhållbart byggandeenergianvändning

AJ


Nybyggda bostadshus drar i snitt mer än 20 procent mer energi än utlovat. I vissa fall drar de dubbelt så mycket. Det visar den granskning av Vallastaden i Linköping och tre etapper av Norra Djurgårdsstaden i Stockholm som Byggindustrin har gjort. Två stadsdelar med höga ambitioner för byggnadernas energianvändning i planerings- och projekteringsfasen.

Är det här ett olycksfall i arbetet eller något som har satts i system? Den frågan var i fokus när Byggindustrins artikel följdes upp med en paneldebatt på Business Arena Stockholm, Sveriges största mötesplats för samhällsbyggnadsbranschen.

Elin Bennewitz, den reporter på Byggindustrin som gjort granskningen, deltog själv i paneldiskussionen och berättade att resultatet inte förvånade henne. 

– Redan 2013 tittade jag närmare på hur det såg ut med energimålen i tre andra miljöstadsdelar; Hammarby sjöstad i Stockholm, Älvstranden i Göteborg och Västra Hamnen i Malmö. Den undersökningen visade också att husen drog mer energi än beräknat. Den här gången tittade vi på nya områden och resultaten visar samma sak, vilket inte kom som någon överraskning, varken för mig eller för de jag intervjuar i artikeln, säger Elin Bennewitz. 

Det som förvånade mig är att byggherrarna inte har varit medvetna om att de missat målet.

Anledningen till att verkligheten skiljer sig så mycket från beräkningarna beror enligt experterna på många orsaker, men en tydlig bov i dramat är det stuprörstänk som råder på många håll i byggbranschen, där en funktion inte alltid vet vad en annan gör. Små förändringar om byte från en viss fönstertyp till en annan, får stora effekter på slutresultatet. 

Läs även: Christina Salmhofer, hållbarhetsstrateg för Norra Djurgårdsstaden, om bristerna i energideklarationerna. 

– Vi har noggranna uppföljningar av Norra Djurgårdsstaden. Det som förvånade mig är att byggherrarna inte har varit medvetna om att de missat målet. De har varit mycket entusiastiska till att vi nu undersöker vad som blivit fel, säger Örjan Lönngren, energi- och klimatstrateg på Stockholms stad.

Örjan Lönngren arbetar på miljöförvaltningen i Stockholms stad. Foto: Stockholms stad

Efter Byggindustrins artikel har miljöförvaltningen i Stockholm dragit i gång en noggrann uppföljning av nybyggena i Norra Djurgårdsstaden med ambition att hitta orsakerna till de missade målen.  

– Det är många bäckar små som gör att det blir fel. Räknar vi rätt från början? Nej. Upphandlar vi rätt? Nej. Bygger vi helt enligt de planer som finns? Nej, inte det heller, säger Örjan Lönngren.

Johan Bäckström. Foto: Hifab

Johan Bäckström, avdelningschef på konsultföretaget Hifab, är en annan av de intervjuade i artikeln och en av de experter som också deltog på Business Arena Stockholm. Han säger att många av de beräkningar som görs för att sätta mål för framtida energianvändning i nybyggen, är felaktiga. Det är en slutsats han dragit av att ha varit med och följt upp missade energimål i Linköpings hållbara stadsdel Vallastaden.

– Beräkningarna i första steget är många gånger både enbart teoretiska och gjorda i enkla program. Till exempel tar man inte hänsyn till hur brukarna, de boende, kommer att använda fastigheten i en första beräkning.  

Branschens stuprör hämmar utvecklingen

Ett hinder som gör det svårare att lösa problemet med felaktiga kalkyler missade mål är att det i dag saknas övergripande kontrollsystem på området. 

– Det gör att det heller inte blir några påföljder. Bygger du ett hus som inte ens når upp till lagkraven vad gäller energianvändning så händer ingenting. Det är absurt att vi har lagar utan påföljd. Det gör att det saknas incitament för att bygga rätt och det snedvrider dessutom konkurrensen om det inte straffar sig att bryta mot lagkraven, säger Elin Bennewitz.

Elin Bennewitz på Business Arena Stockholm.

Det har diskuterats att Boverket skulle få i sitt uppdrag att agera kontrollinstans men än så länge är det inte så. Stockholms stad har tagit saken i egna händer när det gäller Norra Djurgårdsstaden. 

– Stockholms stad har från och med nu börjat samlat in data från byggherrarna som visar hur energianvändningen ser ut två år efter att huset byggts. De som inte klarar målen kommer vid att kontakta och ta en diskussion med, då får an svara på varför man inte klarar målen. Hittills har vi ett väldigt bra samarbete med byggherrarna om detta, Örjan Lönngren.

Läs alla delar av granskningen

LISTA: Krav på energianvändning i BBR
Riskerar nybyggda hus att bli fällda för så kallad grönmålning? Juristen svarar.
Birgitta Govén, energiexpert på Byggföretagen: ”Entreprenören får ofta skulden"
Christina Salmhofer, hållbarhetsstrateg för Norra Djurgårdsstaden, om bristerna i energideklarationerna. 

 

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev