måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Egen solenergi får bidrag

Publicerad: 3 oktober 2016, 09:46

Förordningen kommer att träda i kraft den 15 november.

Privatpersoner ska få lättare att dra nytta av sina solceller.

Ämnen i artikeln:

hållbart byggandesolenergisolpaneler


– Vi vill öka enskilda kunders möjlighet att lagra sin egenproducerade el och att de därmed ska kunna utnyttja sina elproduktionsanläggningar bättre. Småskaliga nätanslutna energilager för el är ett relativt nytt produktområde, men vi vill gärna bidra till en utveckling av området som kommer att vara viktigt i framtidens smarta och flexibla elnät, säger samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan i ett pressmeddelande.

I budgetpropositionen för 2016 aviserade regeringen att ett stöd till privatpersoner för lagring av egenproducerad el skulle införas. Sammanlagt avsattes 175 miljoner kronor under perioden 2016 – 2019. Pengarna ska användas både till bidraget som nu beslutats och till Energimyndighetens insatser kring kommersialisering och utveckling av teknik för energilagring.

Privatpersoner ska kunna få bidrag för energilager om 60 procent av godkända kostnader, som mest 50 000 kronor. Elproduktionsanläggningen, som energilagringssystemet kopplas till, måste vara ansluten till elnätet för att bidrag ska ges.

Bidraget gäller åtgärder som påbörjats tidigast den 1 januari 2016 och slutförts senast den 31 december 2019. Förordningen kommer att träda i kraft den 15 november.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev