Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Elavtalet är klart

Publicerad: 23 april 2013, 06:58

Elektriska Installatörsorganisationen EIO och Elektrikerförbundet har kommit överens om ett nytt Installationsavtal. Avtalet löper över 3 år och avtalsvärdet håller sig inom märket 6,8 procent.


Ackordslönesystemet förnyas så att montörens individuella månadslön behåller sin betydelse även vid ackordsarbete. Tanken är att det ska premiera premiera ansvarstagande och erfarenhet och möjliggöra en god löneutveckling. Avtalet möjliggör dessutom företagsnära överenskommelser om andra prestationslönesystem än ackord.

Också turordningsreglerna moderniseras. Förändringen är tänkt att tillgodose arbetstagarnas behov av förutsägbarhet och samtidigt ge utrymme för utveckling av elteknikföretagens verksamhet och möjlighet att behålla kompetens inom skilda verksamhetsområden.

Installationsavtalet tillförs dessutom en ny regel för tidsbegränsade anställningar som ersätter en bestämmelse i tidigare avtal och i lagen om anställningsskydd, Las.

Avtalet innehåller också obligatoriska hälsoundersökningar, en satsning på gemensamt arbetsmiljöarbete utifrån parternas stora arbetsmiljöundersökning, ytterligare arbetstidsförkortning och en kraftig förstärkning av Extrapension EIO-SEF. Parterna har också sett över övertidsuttaget, en prioriterad fråga för Elektrikerförbundet. Dessutom ingår den nya föräldrapenningsförsäkringen mellan SN och LO.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.