fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Elväg vid Arlanda ett steg närmare förverkligande

Publicerad: 28 april 2015, 09:12

Post Nords lastbilar ska gå i skytteltrafik på elvägen mellan flygplatsen och logistikcentret i Rosersberg. Foto: Post Nord

Post Nord ansluter sig till det konsortium som utvecklar elvägar vid Arlanda flygplats. Ambitionen är att NCC ska bygga en elväg mellan Arlanda och Rosersbergs logistikområde. Byggstart kan ske redan 2016.

Ämnen i artikeln:

elvägNCCPost NordBuilding Sustainabilityhållbart byggandeArlanda

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Projektet är del av Trafikverkets satsning på elvägar. I dag finns en testbana vid Arlanda och om projektet får fortsatt stöd ska en två kilometer lång sträcka mellan Arlanda och ett logistikcenter i Rosersberg elektrifieras. Sträckan ska trafikeras av bland annat Post Nords lastbilar som går i skytteltrafik mellan flygplatsen och logistikcentret i Rosersberg.

– Med den teknik vi har utvecklat kan vi lägga en kilometer elväg per timme, säger Hans Säll, samordnare för affärsutveckling på NCC Roads och ordförande i konsortiebolaget.

Tekniken bygger på en elskena i vägbanan som driver och laddar fordonen under resan. För att tillämpa tekniken på ett nationellt plan räcker det att elektrifiera de stora motorvägarna. För kortare resor mellan dessa vägar räcker batteridrift.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev