Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag04.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

En energislukande bransch har vaknat

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

Bygg -och fastighetssektorn står för en stor del av samhällets energiförbrukning. "Det kommer att krävas stora satsningar för att få ett hållbart samhälle", säger miljöpartiets språkrör Peter Eriksson. Detta har nu också allt fler inom sektorn insett.


Under ett seminarium i Almedalen diskuterades hur duktiga byggsektorn är på att bygga hållbart och energisnålt. Betyget varierar beroende på vem man frågar - och framförallt på vem som bedöms.
Det finns goda exempel. Anna-Lena Johansson från Vårgårdahus berättade under seminariet om den första villan som byggts som passivhus och Ing-Marie Odengren, Alingsåshem, om hur man byggt om ett äldre flerbostadshus till passivhus. En nyckelfråga där var att hitta lämpliga samarbetspartners.
-Det är svårt att upphandla mjuka värden men vi läste på allt om partneringupphandling och handlade upp för alla våra behov fram till 2011, säger Ing-Marie Odengren, Alingsåshem.
Upphandlingarna är viktiga, dels som form för att ställa krav men också för att det är själva knutpunkten mellan beställare och entreprenör.
-Det är kunderna som måste efterfråga energieffektiviseringar, säger Bo Antoni, vd för Sveriges Byggindustrier och representant för de byggande företagen.
-Jag tycker nog att ni entreprenörer kunde höja rösten och tala om för oss vilka material vi borde efterfråga, replikerade Vägverkets generaldirektör Hans Rode.
I panelen satt också Peter Eriksson, miljöpartiet och Sofia Arkelsten, moderaterna.
-Jag tycker att man mer borde använda ekonomiska styrmedel. Vi har föreslagit räntesubventioner till dem som tar fram förslag och investerar i att bygga energieffektivt, säger Peter Eriksson.
-Jag tycker också att man borde använda byggreglerna mer. Exempelvis genom att ställa krav på energiaktivt tak.
Peter Eriksson betonade att ett teknikskifte måste ske - annars går det åt pipan.
-Bilden av att tillväxten måste minskas för att klara klimathotet håller på att ändras. Det viktigaste är hög tillväxt i kombination med ett snabbt teknikskifte, säger Stefan Fölster, chefekonom på Svenskt Näringsliv.
Ett stort framtida problem för branschen är när hela miljonprogramsbeståndet ska renoveras. Hur gör man det på ett energieffektivt sätt?
-Den tekniken finns inte i dag. Vi har satsat alldeles för lite på forskning och utveckling och saknar därför de kunskaperna, säger Roine Kristianson, vd för VVS-installatörerna.
Det byggs 40 000 nya bostäder om året - men hur energieffektiveras de fyra miljoner bostäder som finns i dag?
Det var en enad byggnäring som ordnade seminariet kring att bygga hållbart. De har en del frågor kvar att lösa.

Fredrik Karlsson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.