Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Energideklarationerna ett fiasko - reglerna måste göras om

Publicerad: 20 april 2011, 11:59

Fler än hälften av landets hus har fortfarande inte energideklarerats. Ungefär en av fyra energideklarationer är dåligt utförd. Och nu minskar dessutom takten drastiskt på deklarerandet.


– Marknaden har försvunnit helt. Ingen gör några energideklarationer längre, säger Kåge Schildt, ansvarig för energideklarationer på föreningen Sveriges Energirådgivare.

Enligt Thomas Johansson, energiexpert på Boverket, dras alla EU:s medlemsländer med samma problem.

– Det viktiga är att vi nu förändrar regelverket så att det blir så bra som möjligt. Förhoppningsvis träffar vi rätt. Gör vi inte det får vi göra ytterligare förändringar, säger han.

Den 1 januari 2009 skulle alla offentliga och kommersiella byggnader i Sveriges ha varit energideklarerade. Villor ska deklareras när de säljs.

Ungefär 20–30 procent av de hus som gåtts igenom har dessutom fått en otillräcklig eller felaktig deklaration. Och en tredjedel av deklarationerna saknar förslag på energieffektiviserande åtgärder, enligt Kåge Schildt.

De dåliga deklarationerna har utförts av en handfull oseriösa företag. Vissa deklarationer är rena skrivbordsprodukter som sammanställts utan att energikonsulten besökt huset.

De här företagen håller så låga priser att de konkurrerar ut de seriösa. Många energikonsulter väljer därför att inte förnya sin ackreditering hos myndigheten Swedac, vilket riskerar att återigen skapa brist på energikonsulter i landet.

– I de allra flesta fall är det väldigt svårt att göra en skrivbordsdeklaration. Undantaget är om byggnaden är relativt ny och har en komplett dokumentation, säger Thomas Johansson.

Och Kåge Schildt håller med.

– Myndigheten Swedac, som certifierar energikonsulterna, måste ta tag i de oseriösa företagen. De måste bli av med sin ackreditering, anser han.

Och nu jobbar Boverket hårt för att skapa en förändring. Skrivbordsdeklarationerna ska stoppas och deklarationen bli tydligare. I stället för att husets energianvändning i kilowattimmar per kvadratmeter och år skrivs ut på skylten i trapphuset ska husen energiklassas.

– Klassningen påminner om den för kylskåp och tvättmaskiner. Ett hus märkt med ett A använder minst energi och ett märkt med G använder mest, säger Thomas Johansson.

Klassningen ska även redovisas i mäklarnas annonser från och med juni 2012, enligt ett EU-direktiv. Tanken är bland annat att energiexperterna ska bli mer noggranna. Om det sålda A-klassade huset visar sig använda energi som ett G-hus kommer energiexperterna att få klagomål från köparen.

Och energideklarerandet måste ta fart igen. Många fastighetsägare kommer inte att göra deklarationen förrän de blir påminda eller får en påtryckning med en varning om böter, enligt Thomas Johansson.

Det är kommunerna som är skyldiga att kontrollera att traktens hus har energideklarerats. Men majoriteten av kommunerna gör inte den här tillsynen. En förklaring är brist på resurser.

– De får inte ta betalt för sin tillsyn. Nu har vi lagt ett förslag till regeringen att kommunerna själva får behålla de eventuella böterna. Då finns det i alla fall någon morot för dem att utföra den här tillsynen, säger Thomas Johansson.

Kåge Schildt instämmer. Och den här förändringen måste ske snabbt, anser han. Regeringens förslag på lagändringar går ut på remiss i slutet av maj.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.