Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag07.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Energikoncept ska hjälpa villaägare

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44


Ett energibesparande koncept med positiv påverkan på miljö, klimat och ekonomi ska hjälpa landets villaägare.
Energiklokt hus är ett koncept med råd och anvisningar som Paroc har tagit fram utifrån Kyotopyramiden för att hjälpa villaägare att sänka energiförbrukningen.
- Energipriserna kommer att fortsätta att öka. Dessutom kommer nya lagar att kräva att vi minskar utsläppen av växthusgaser som koldioxid för att rädda den globala miljön. Vi vill ta oss an frågorna om energibesparing i byggnader utifrån ett helhetsperspektiv och visa att många hus med enkla medel kan sänka uppvärmningskostnaderna och minska utsläppen av växthusgaser, säger Mats Wiktorsson, chef marknadsföring på Paroc Byggisolering.
För ett nybyggt Energiklokt hus handlar det om en energiförbrukning på under 55 kWh/kvm och år för uppvärmning och varmvatten. Idag snittar ett svenskt hus cirka 120 kWh. Det kan jämföras med ett passivhus som för att kunna klassificeras som just passivhus måste ligga under 15 kWh/kvm och år.
- Under våren ska våra återförsäljare utbildas och därefter diplomeras som energirådgivare, säger Mats Wiktorsson.

Fotnot: Kyotopyramiden är en tolkning av Kyotoprotokollet, som är en internationell överenskommelse sluten i december 1997 i Kyoto, Japan. Avtalet innebär, att de årliga globala utsläppen av växthusgaser ska minska med 5,0 procent från året 1990 till perioden 2008-2012.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.