Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Energimål utom räckhåll

Publicerad: 23 september 2011, 07:51

EU kommer inte att nå målet att effektivisera energianvändningen med 20 procent till år 2020. Med dagens takt av åtgärder blir effektiviseringen bara 9 procent, enligt EU-kommissionens prognoser.


Energieffektivisering av det befintliga beståndet av bostäder ska bidra till minskningen. Men bostadshusen kommer bara att nå 8 procents effektivisering till år 2020.

Därför tar kommissionen i med hårdhandskarna i ett förslag till nytt direktiv för energieffektivisering av byggnader, se artikel nedan. Förslaget innehåller en rad bindande energibesparingsåtgärder.

Bland annat ska staterna se till att minst 3 procent av de offentligt ägda byggnaderna energirenoveras varje år. Energibolagen ska uppmuntra sina kunder att spara så mycket energi att försäljningen minskar med 1,5 procent varje år.

Exempelvis kan energibolagen hjälpa villaägare att effektivisera sina värmesystem samt uppmuntra dem att installera tvåglasfönster och isolera taket. Ytterligare ett förslag är att ge konsumenterna kostnadsfri och enkel tillgång till information om deras energianvändning.

Prognoserna är framtagna med Primes, en beräkningsmodell för de europeiska energimarknaderna som används för prognoser, scenarier och politisk konsekvensanalys.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.