Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Energimålen tog död på ambitionerna

Publicerad: 16 september 2013, 07:46

Ett orimligt tufft energimål och en ointresserad byggbransch underminerade de höga ambitionerna i Hammarby Sjöstad. När byggherrarna inte lyckades bygga energisnålt sänkte Stockholms stad kraven. I dag läcker husen i stadsdelen energi som såll.


Ingen har ännu byggt ett flerfamiljshus i Sverige som använder mindre än 60 kilowattimmar per kvadrater och år om hushållselen räknas in i kalkylen. Ändå sattes detta som energimål när Hammarby Sjöstad var inne i projekteringsfasen. Byggherrarna tog sig för pannan och avfärdade målet som orealistiskt.

Dessutom var det it-boom och priserna på bostadsrätter steg stadigt. Bostäder med bra läge, stora fönster och snygga kök sålde som smör. Byggherrarna ignorerade energimålen och byggde i stort sätt enligt tidens byggregler.

När Stockholms stad upptäckte att de nybyggda husen använde två eller tre gånger så mycket energi som energimålet angav skrevs miljöprogrammet om. Det fanns inga juridiska möjligheter att utkräva någon straffavgift. Att göra en svart lista med energislösande fastigheter var ingen idé eftersom alla skulle vara med på den.

I stället höjdes taket för energianvändningen till 100 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Exklusive hushållsel. Det var en något lägre siffra än i Boverkets dåvarande byggregler.

– Det var helt enkelt så att vi konstaterade att de målen inte var realistiska. Verkligen såg helt annorlunda ut och då ville vi lägga oss på något som kändes mer uppnåbart, berättar Lars Fränne, projektchef på Stockholms stads exploateringskontor för Hammarby Sjöstad under åren 2002–2008.Vill du läsa hela artikeln? Du hittar den på sid. 4-5 i Byggindustrin 28/2013 som är ute den 13 september. Om du är prenumerant kan du logga in under fliken ”För prenumeranter” här ovanför och läsa en pdf-version av tidningen.

Niclas Köhler - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.