Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Energimyndigheten ger mindre stöd till passivhus

Publicerad: 7 april 2009, 08:44

Energimyndigheten kommer sannolikt att tona ner satsningen på just passivhus när nästa stödomgång för energieffektivt byggande lanseras. Myndigheten vill bredda stödet till energisnåla hus i Sverige.


– Det finns ingen anledning att låsa sig vid just passivhus. Det finns mycket annat intressant på marknaden, säger Dag Lundblad, handläggare för Energimyndighetens program för passivhus och lågenergihus.

Passivhusen har visat att rejält energisnålt byggande är möjligt. Men nu behöver robustheten hos husens konstruktion utvärderas, anser han. Som exempel nämner han frågor runt inomhusmiljö som fukt och ventilation.

Men även hur underhåll av husen fungerar under lång tid, exempelvis hur de material som används står emot tidens tand. Samt hur brukarna har upplevt boendet och hur väl de har klarat av att sköta tekniken.

Energimyndighetens program startade år 2006 och ska pågå till 2010. Men pengarna är slut, de är uppbokade för de åtta projekt som myndigheten stöttar. Istället går projektet in i en fas av utvärdering.

Arbetet har bland annat lett fram till den kravspecifikation som idag används som svensk definition av passivhus. Dokumentet har nyligen reviderats och är just nu ute på remiss. Programmet har också finansierat hemsidan energieffektivabyggnader.se.

Däremot har det misslyckats med att stötta utvecklingen av energieffektiv ombyggnad av befintliga fastigheter, enligt Dag Lundblad.

– Det var ett mål i programmet. Utvärderingen kommer att visa att vi inte uppfyllt detta. Vi prioriterade ned ombyggnad men stöttade det på andra sätt, till exempel genom stöd till nätverket Bebo, som upphandlar energiteknik, och stöd till en doktorand på Lunds tekniska högskola, säger han.

Programmet har inte heller lyckats skapa en stark plattform för energieffektivt byggande i Sverige.

– Vi driver olika nätverk. Sen är det inte alltid så stor samverkan mellan dessa. Det här behöver koordineras bättre från myndighetens sida, enligt Dag Lundblad.

Energimyndigheten jobbar nu vidare med utvärderingen av programmet. Myndigheten tar också fram En strategistudie blir också klar under våren för hur programmet kan se ut i framtiden.

– Kanske ska vi ha en annan roll när vi stöttar marknaden. Vi håller på att utreda vilka de bästa insatserna är för att sprida och bredda byggandet av lågenergihus i Sverige, säger Dag Lundblad.

Förhoppningen är att Energimyndigheten ska kunna ta beslut om ett nytt stöd till energieffektivt byggande innan sommaren.

– Vårt budskap är att energianvändningen ska minska så mycket som möjligt. Vi jobbar mot det nationella miljökvalitetsmålet om god bebyggd miljö, att energianvändningen i bostäder och lokaler ska minska med 50 procent till år 2050, säger Dag Lundblad.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.