Få hela storyn
Starta din prenumeration
Hållbarhet
Publicerad: 11 Oktober 2011, 13:38
Recension: Ny bok från Byggnadsvårdsföreningen.
Energiboken från Byggnadsvårdsföreningen vill hjälpa småhusägare att energieffektivisera sina hus, utan att det sker på bekostnad av husets kulturhistoriska värden. Och utan att det riskerar husets material och sunda inomhusklimat.
För det kräver en hel del eftertanke att göra ett gammalt hus energieffektivt. Under oljekrisen på 1970-talet tilläggsisolerade hus med ibland katastrofala följder. Husen blev täta utan att ventilationen förbättrades vilket i många fall ledde till mögel och rötskador som gjorde både huset och dess invånare sjuka.
Energiboken har fått ekonomiskt stöd av Energimyndigheten och bygger delvis på det forskningsprojekt om energieffektivisering i kulturbyggnader som myndigheten drivit. Anledningen är att många byggnader som kyrkor, teatrar och museer behöver rustas och energieffektiviseras varsamt.
En rad av Sveriges främsta experter på hur man kombinerar energiförbättring och bevarande har skrivit bokens 13 kapitel. Totalt 164 sidor avhandlar exempelvis gamla material som lindrev och Falu rödfärg, moderna uppvärmningssystem som bergvärmepumpar och pelletspannor samt när det lönar sig att byta dörrar och fönster.
Boken beskriver alla typer av byggnader, från timmerhus till 1960-talets hus byggda av skivmaterial, för byggnadsvård omfattar inte bara riktigt gamla hus. Enligt Energiboken är byggnadsvård snarare ett förhållningssätt som handlar om att vårda hus och deras värden, både för oss själva och för framtida generationer.
Det handlar om långsiktig hushållning med samhällets alla resurser.
Energiboken – energieffektivisering för småhusägare
Kapitel och författare:
Byggnadsvård är resurshushållning
Björn Ohlén & Stephan Fickler
Alla tiders villor
Cecilia Björk & Laila Reppen
Hållbarhet och byggnadsvård
Tor Broström & Gustaf Leijonhufvud
Så funkar hus. Om luft, fukt och värme
Bengt Adolfi
Otätheter och ventilation i småhus
Mats Sandberg
Energiförbättringar på direkten
Björn Ohlén
Vad är komfortabel temperatur?
Håkan Nilsson
Isolering är inte bara en fråga om värme
Varis Bokalders
När tofflor inte hjälper
Bengt Adolfi
Kan man behålla de gamla fönstren?
Paul Hansson
Hållbar uppvärmning
Mikael Söderström Rosén
Värme från gamla eldstäder
Anders Franzén
Tre hus energideklareras
Jonas Holmberg
Niclas Köhler - niclas@byggindustrin.com