Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Energisatsning gav klirr i kassan

Publicerad: 3 April 2014, 11:43

Hållbarhet och lönsamhet går absolut hand i hand. Det menar Vasakronans hållbarhetschef Anna Denell. "Men det krävs att företagsledningen jobbar aktivt med hållbarhet och att det finns bra affärsexempel att visa upp för att lyckas", säger hon.


Ämnen i artikeln:

Nordbygg 2015

Fastighetsutveckling och hållbar utveckling var temat på Sustainable Days på Nordbygg under onsdagen. Vasakronans hållbarhetschef Anna Denell berättade hur företaget satte upp målet att ha 50 procent lägre energiförbrukning än den svenska industrin och att man snart har lyckats.

– Nu ligger energiförbrukningen på 47 procent under industrin, säger hon.

Vasakronan, som är den största fastighetsförvaltaren inom handel och kontor i Sverige i dag, beslutade sig för några år sedan att ta ett helhetsgrepp om energifrågorna. Alla nyproduktioner skulle ha en energiförbrukning som låg 50 procent under de nationella kraven. Även vid renoveringar skulle energikonsumtionen sänkas med 50 procent jämfört med vad byggnaden förbrukade innan. Ett led i arbetet har varit ett tätt samarbete med lokalhyresgästerna.

– Samarbetet med hyresgästerna har varit viktigt för att få ned energikonsumtionen. Där har vi även infört gröna hyreskontrakt, berättar Anna Denell.

Dessutom startade Vasakronan en energifond med 170 miljoner kronor. Här kunde de som ville satsa på energibesparande åtgärder ansöka om medel. Pengarna till fonden var ingen stor utgift, menar Anna Denell, jämfört med de stora belopp företaget sparar varje år på energibesparingarna.

– Vi sparar hundra miljoner kronor årligen på energibesparingar, säger hon.

Genom att certifiera sina fastigheter har beståndet även stigit i värde.

– De certifierade byggnaderna är lättare att hyra ut och det går att ta ut högre hyror. På så sätt leder energisatsningarna till att fastighetsportföljen stiger i värde, säger Anna Denell.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Nordbygg 2015

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.