Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Energislukande hus upprör branschen

Publicerad: 4 maj 2020, 09:43

Eksta i Kungsbacka lyckas bygga hus som håller den projekterade energianvändningen, påpekar Eje Sandberg på Forum för Energieffektivt Byggande. Här syns deras småhus i Vallda Heberg.

Foto: Elin Bennewitz

Byggindustrins granskning som visar att nybyggda bostadshus drar betydligt mer energi än projekterat – i snitt 20 procent mer, har snabbt blivit en snackis på sociala medier. Här har vi samlat ett urval av de kommentarer som kommit in från personer i branschen.


Ämnen i artikeln:

energianvändningenergideklarationer

Av kommentarerna att döma är branschens experter inte förvånade att nybyggda bostäder drar mer energi än beräknat, som Byggindustrins granskning visar här. Samtidigt påpekar de att det är oacceptabelt, med tanke på den kunskap och de verktyg som finns. Flera experter påpekar att det går att bygga så att verkligheten stämmer överens med det projekterade värdet om man vill.

Läs mer: Nybyggda hus använder mer energi än projekterat.

Här har vi samlat några av kommentarerna.

Felicia Oreholm, hållbarhetsstrateg inom bygg- och förvaltning:

“Någon som är förvånad? Och sen kan vi också ställa oss frågan om skadefrekvens och livslängder på det nybyggda med plast och inflyttad daggpunkt i konstruktionen. Att ingen ens lyfter den frågan i större sammanhang är för mig obegripligt.”

Calle Onsé, byggnadsingenjör på Krook & Tjäder Arkitektkontor:

“Kan inte påstå att jag är direkt förvånad.”

Claudio Palma, arkitekt och bim-strateg på Tikab:

“Denna problematik är helt enkelt oacceptabelt med tanke på den kvalitativa utvecklingen av informationsdigitalisering samtidigt som vår förmåga  till virtuella analyser och effektiva simuleringar  genom till exempel  BIM-modeller ger oss möjligheter till att överbrygga avståndet mellan det fysiska och det virtuella.  Frågan visar åter hur dåligt informationen och kunskapen används, och hur fragmenterad byggprocessen fortfarande är. Det finns kunskap, metoder och effektiva verktyg som kan lösa detta problem.”

Robin Al-Salehi, hållbarhetschef på Ihus:

“Vi pratar så förbaskat gott om nyproduktion och så visar det sig att vi inte gjort tillräckligt bra som vi trott....håller inte!”

Mikael Moberg, miljö- och energikonsult på Frank Miljöpartner:

“Där det fungerar bäst är där fastighetsägaren har tydliga krav i systemhandlingen och till exempel en miljöbyggnadssamordnare som hjälper till i kravställningen och att detaljerna kommer in i FU, och sen fortsätter att bevaka kraven även i BH och produktion och inte lämpar över allt på entreprenörer. Sen är det bra att göra en uppföljning exempelvis som i miljöbyggnad med verifiering.”

Eje Sandberg, Forum för Energieffektivt Byggande:

“Alla energiberäkningar innehåller osäkerheter, men genomsnitt 20–30 procent över beräknade värden är en indikation på att byggentreprenören inte tagit uppgiften på allvar eller att energikrav enligt BBR-modellen inte fungerar när hårdare krav ställs.

Det är också av det skälet som energikrav enligt FEBY18 har ett värmeförlusttal som styrande parameter. Det är enklare att beräkna i tidigt skede och har ingen koppling till beteende och andra osäkra indata. Bara parametrar som byggherre och entreprenör har rådighet över.

Eksta Bostads i Kungsbacka har i över 10 år tillämpat just FEBY krav på passivhusnivå med goda erfarenheter och menar att resultaten snarare blir bättre än de krav de ställt på entreprenören. Kanske ett resultat av att de också certifierar byggnaderna och att denna tredjeparts granskning av alla bygghandlingar ger den press som entreprenören behöver för att ta energikraven på allvar. (...)

Västerås var tidigt ute och ställde ett motsvarande krav i form av värmeeffektbehov i ett område med 150 småhus, som uppförts av ett stort antal byggföretag. Dessa byggnader har sedan uppmätts vad avser värmeeffekt under första vintersäsongen och sen energideklarerats på årsenergi baserat på mätvärden. Resultaten gav i genomsnitt samma värmeeffektbehov som kravnivån (...).”

Vill du också delta i diskussionen? Gör det gärna här på Byggindustrins Linkedin-sida.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.