Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Energismart montage räddar kalkyl för hyresrätt

Publicerad: 4 februari 2013, 12:46

Prefabricerade förspända, massiva bjälklag och lätta förtillverkade klimatväggar har gett ett snabbt och torrt bygge med låga energibehov. Och för byggherren Trollängen Bostad gick kalkylen för de 108 hyreslägenheterna i Frölunda ihop


– Dels är det ett klimatsmart byggande. Dels är det enkelt och effektivt, vilket gör att man får ekonomi även i att bygga hyresrätter. Och smartast är våra nya, förspända massivbjälklag som både förkortar byggtiden och gör bygget hållbart i ordets rätta bemärkelse, säger Gull-Britt Jonasson, vd för Finja.

Finja svarar för leverans och montage av stommen för bostadsprojektet på Järnbrottsparken i Göteborg.

Det rör sig om fyra punkthus med hyresrätter på fem upp till sju våningar– totalt 108 lägenheter – alldeles intill Ruddalens idrottsplats i Frölunda. Det finns två röda trådar: Det ska vara låg energiförbrukning och det ska gå snabbt att bygga. Det här har huvudrollsaktörerna Trollängen (byggherre), Efem (arkitekt) Tornstaden (totalentreprenör) och Finja (stomentreprenör) lyckats med.

Det började 2005 med att Trollängen och Efem deltog i en tävling som Göteborgs stad utlyst, ”Byggande för en hållbar utveckling i Göteborg ”.  Trollängen/Efems förslag kom på andra plats och innebar en markanvisning i kvarteret Järnbrott i Frölunda.

Markanvisningen var uppdelad i både hyresrätter och bostadsrätter. Peab tog hand om bostadsrätterna och Trollängen Bostad om hyresrätterna.

– Första huset byggstartade på försommaren 2012 och vi hade alla fyra punkthusen uppe på ett halvår. Det motsvarar en våning i veckan, på ett ungefär, säger Lars Andersson som ansvarar för Finjas leveranser och montage på projektet.

Gull-Britt Jonasson, ägare och vd på Finja:

– Det är kul med Trollängen. Anders Börjesson, vd på bolaget, vill verkligen satsa på hållbart byggande och hans kalkyler för att kunna bygga hyresrätter för egen förvaltning förutsätter också smarta och smidiga lösningar. Den här gången hade vi ett nytt system som han nappade på, men vi har jobbat tillsammans tidigare. Senast handlade det om sex flerbostadshus i Kungsbacka.

Den största tidsvinsten ger Finjas nya satsning, de förspända massiva bjälklagen. De levereras helt färdiga från fabriksgolvet i Hässleholm, i stora element om 25 kvadratmeter. Det innebär ett lätt och snabbt montage, snabb stabilitet och viktigast av allt, ett torrt bygge.

Bjälklagen är försedda med golvbrunnar, ingjutna avlopp och balkonginfästningar. De har också en slät och jämn yta på undersidan, vilket blir ett färdigt tak för lägenheten under.

Ett annat exempel på en viktig tidssparare är att alla ytterväggar förses med fönster och grundmålning redan inne i Finjas fabrik.

– Med vår metod kunde vi och Trollängen kapa tiden till inflyttning med ett halvår. Det är rätt mycket och effektfullt för Trollängen som kan få igång hyresdebiteringen minst sex månader tidigare, säger Gull-Britt Jonasson.

För att stärka energisidan har Finja tagit fram klimatväggar. Väggarna i cellplast och betong, och mineralull vid de högre våningarna, har enligt Finja 25 procent bättre isoleringsförmåga än vanliga sandwichväggar, och det färdiga huset ska klara ett energivärde på 45 kilowattimmar.

– Det innebär att vi undviker organiska material och att är byggnaden är säkrad mot mögel och allergiproblem. Väggarna väger dessutom 230 kilo mindre per kvadratmeter än traditionella väggar. För det här bygget betyder det en miljövinst på 1000 ton, motsvarande 36 lastbilstransporter, säger Lars Andersson.

Byggherren Trollängen Bostad har sedan följt upp med effektiva ventilationslösningar för att optimera energiåtgång.  – Den stora massan ger goda ljudegenskaper, ljudklass B, och de långa spännvidderna på upp till tio meter gör att inga bärande innerväggar behövs, utöver de lägenhetsskiljande. Det innebär att planlösningen blir flexibel och lätt att ändra, säger Gull-Britt Jonasson.

PER HINDERSSON

per@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.