Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Energisnålast i Stockholms innerstad

Publicerad: 23 februari 2012, 14:58

Kvarteret Välbehaget på Västra Kungsholmen i Stockholm blir troligen det energisnålaste bostadshuset i Stockholms innerstad. Dessutom fritt från fuktskador, enligt Skanska.


Huset med den bruna fasaden av danskt tegel ser ut som om det alltid stått där på kajen, ett blygsamt stenkast från vattnet med utsikt över Mälaren. Stads- och industrikänslan är påtaglig och huset ger både ett nytt och gammalt intryck.

– Visst är det snyggt! Det ser inte nytt ut, utan snarare nyrenoverat, säger Johanna Nordström, som bland annat jobbar med kundkontakter och energifrågor på Skanska.

Huset är byggt med passivhusteknik men kommer att använda något mer energi än ett passivhus när det är klart. Trots det blir kvarteret Välbehaget det energisnålaste flerbostadshuset i Stockholms innerstad, bedömer Skanska.
Målet är en energianvändning på 60 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Skanska bygger vidare på erfarenheterna från passivhuset Blå Jungfrun i Stockholmsförorten Hökarängen. För att hålla nere brukarnas energi- och vattenanvändning betalar varje hushåll för sin egen förbrukning av el, varmvatten och kallvatten.

Projektet är också det första bostadshuset i Sverige som registrerats för en miljöcertifiering med det amerikanska systemet Leed. Skanska siktar på att uppnå nivån guld. Miljöcertifiering av kontor och andra kommersiella lokaler är i dag mer regel än undantag. Bland bostadskunder har efterfrågan hittills varit låg. Men kanske håller intresset på att vakna.

– Vi sålde 60 procent av lägenheterna de två första månaderna efter säljstart. Trots att marknaden var påverkad av finanskrisen. I dag är 93 procent sålt, säger projektchefen Henrik Key.

Välbehaget har platsgjuten stomme och väggar av det Österrikiska VST-systemet. Det bygger på prefabricerade gjutformar av träfibercementskivor som monteras på bjälklaget och fylls med självkompakterande betong.

– Det blir tätt, oavsett om du har en bra eller dålig dag. Och tätheten är central för att ett hus ska bli energisnålt, säger Henrik Key.

Utanpå betongväggarna limmas och skruvas skivor av isoleringen PIR, polyisocyanurat. Med den högpresterande skumisoleringen får väggarna samma u-värde som passivhuset Blå Jungfrun, trots att väggarna är 10 centimeter tunnare.

Byggnaden får en fasad av danskt tegel mot vattnet och mot parken som anläggs öster om projektet, det var ett krav i detaljplanen för att bevara något av områdets tidigare karaktär med fabriker. Men de fasader som är vända inåt i kvarteret putsas.

– Jag har alltid velat bygga ett hus med betongstomme och tegelfasad. För att det är snyggt och för att det är robust, säger en påtagligt nöjd Henrik Key.

Betongstommen får inga håligheter där vatten kan sprida sig vid eventuella läckor. Det finns inga organiska material som kan mögla. Brukarna kan borra i väggarna utan att det innebär några risker. Även golvbjälklagen är robust filigran, det vill säga plattbärlag av betong där installationerna gjuts in på plats.

Huset har två värmesystem. Planen är att fjärrvärme ska ge grundvärmen och att den egna bergvärmeanläggningen ska ge spetsvärmen kalla vinterdagar. Men förhållandet kan bli det omvända i framtiden, beroende på beslut av bostadsrättsföreningen.

– Vi ville att våra kunder skulle ha möjligheten att välja, därför tog vi en extra investering, säger Ola Jansson, affärsutvecklare för projektet på Skanska.

Förklaringen är både miljö och ekonomi. Prisutvecklingen för fjärrvärme i framtiden är oklar. Detsamma gäller för miljöeffekterna av fjärrvärme och el.

I dag eldas fjärrvärmeverket med sopor, vilket Skanska tycker är bra för miljön. Men bränslet kan förändras i framtiden. Och ska huset värmas med bergvärme bör grön el driva värmepumpen.

– Vi vill helst ha riktigt grön vindkraftsel. Föreningen har möjlighet att köpa andelar i vindkraftsproduktion, säger Ola Jansson.

Värmesystemen förvärmer ventilationssystemets tilluft. Resten av värmen kommer från små tunna radiatorer i lägenheterna. På sommaren skuggar balkonger fönstren så att det inte ska bli för varmt i lägenheterna.

– När vi har chansen, i våra projekt i egen regi, bygger vi så energisnålt vi kan, säger Johanna Nordström.

Huset är en del av den process som koncernchefen Johan Karlström sedan år 2009 pekar ut åt Skanska: Bolaget ska gradvis bli en allt grönare samhällsbyggare.

Att Välbehaget inte nådde upp till en certifiering som passivhus är delvis ett eget val.

– Vi ville ha större fönster än passivhus vanligtvis har på grund av den fantastiska utsikten, säger Johanna Nordström.

Men bristen på tillräckligt bra byggmaterial bidrog också, hävdar Henrik Key.

– Det tar ett tag för nya material att utvecklas. Ett exempel är bra energisnåla dörrar och fönster, det har varit svårt att hitta, säger han.

Skanska nöjde sig till slut med ett fönster från Elitfönster med u-värdet 0,9 watt per kvadratmeter och grad Celsius.

FAKTA/Välbehaget ett robust lågenergihus
Hustyp: Flerfamiljshus med bostadsrätt.
Bostäder: 224 lägenheter, 4 villor på taket plus 5 lokaler.
Miljö: Leed guld-registrering.
Andel sålda lägenheter: 93 procent.
Byggherre: Skanska och Areim.
Projektbudget: 400 miljoner kronor.
Hemsida: www.vastermalmsstrand.se
Försäljningsstart: Februari 2010.
Byggstart markarbeten: Maj 2010.
Inflyttning: januari–december 2012.
Total boarea: 19 143 kvadratmeter.
Total lokalarea: 740 kvadratmeter.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.